Resolució
Q-00423/2012 Disconformitat amb la modificació de la quantia d'una prestació de renda mínima d'inserció

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Inclusió social
Data d'inici 26/01/2012
Data de l'últim moviment 28/04/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució
Departament d'Empresa i Ocupació Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb el fet que se li hagi modificat l'import de la prestació de la renda mínima d'inserció que tenia reconeguda.

Contingut

La Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom ha informat que la modificació de la prestació es va acordar perquè un dels membres de la unitat de convivència percebia una prestació per econòmica reconeguda a l'empara de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, de manera que en computar tots els ingressos se supera el límit establert per mantenir la prestació de renda mínima d'inserció.

En primer lloc, cal concloure que les resolucions adoptades en aquests casos s'adeqüen a la normativa vigent, concretament la Llei 10/1997, de 3 de juliol, de la renda mínima d'inserció, i el Decret 384/2011, de 30 d'agost, que la desplega. Aquestes normes estableixen que s'han de deduir de l'import de la prestació els ingressos de qualsevol mena de què disposin els membres de la unitat de convivència amb les excepcions previstes reglamentàriament; i entre aquestes excepcions no s'inclouen les prestacions derivades de la Llei 39/2006.

Això no obstant, el Síndic considera que la situació plantejada posa en relleu la conveniència d'algunes modificacions en la regulació actual de la prestació de renda mínima d'inserció. 

Així, aquesta prestació té com a objectiu atendre necessitats bàsiques de la unitat de convivència, com ara l'alimentació i l'allotjament. En canvi, les prestacions establertes per la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, s'han de destinar a atendre les necessitats específiques d'aquestes persones per a la realització de les activitats de la vida diària.

La naturalesa de les prestacions és diferent i, a parer del Síndic, computar les prestacions d'atenció a la situació de dependència com a ingressos als efectes de determinar l'import de la renda mínima d'inserció pot suposar un greuge i un perjudici per a l'atenció correcta de les necessitats de les persones dependents.

Així, el Síndic entén que seria convenient una modificació normativa del règim actual de còmput dels ingressos per determinar la concessió de la prestació de renda mínima d'inserció i de les deduccions de la prestació, de manera que s'incloguin entre les excepcions regulades a l'article 17.2 del Decret 384/2011 les prestacions que reben les persones dependents derivades de la Llei 39/2006, de 14 de desembre. És a dir, que no es dedueixin de l'import de la prestació de renda mínima d'inserció les prestacions reconegudes a l'empara de la Llei 39/2006, de 14 de desembre.

Per tot això, el Síndic ha recomanat al Departament d'Empresa i Ocupació que impulsi una modificació normativa en aquest sentit.

Tramitació

Data Administració Tràmit

09/03/2012 Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) Sol·licitud d'informació a l'Administració
23/04/2012 Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
11/01/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
15/03/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
12/12/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la resolució pendent d'acceptació
20/01/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Seguiment finalitzat
28/04/2014 Departament de Benestar Social i Família No irregularitat
28/04/2014 Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) No irregularitat