Resolució
Q-00436/2012 Disconformitat amb la llista d'espera per accedir a un tractament de fecundació in vitro amb diagnòstic genètic preimplantacional

Matèries
Polítiques socials
Salut
Gestió dels recursos sanitaris
Data d'inici 26/01/2012
Data de l'últim moviment 24/07/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Salut Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la llista d'espera en què es troba per sotmetre's a una fecundació in vitro (en endavant FIV) amb diagnòstic genètic preimplantacional a l'Hospital Clínic, després que li haguessin diagnosticat un càncer.

Exposa que va presentar reclamació al mateix hospital i al Servei Català de la Salut, però es mostra en desacord amb les respostes rebudes.

Contingut

Segons informa el Departament de Salut, la persona interessada va ser inclosa en el Programa de diagnòstic genètic preimplantacional amb fecundació in vitro el 17 de maig de 2010, programa independent del de la FIV; la llista d'espera d'aquest programa en aquest moment és de 78 pacients i la persona interessada ocupa el lloc 25. També s'informa que molt probablement es podrà fer el tractament al llarg de l'any 2013 i que no s'admet cap tipus de patologia com a criteri diferenciador.

Pel que fa al cas concret de la persona interessada, s'afegeix que queda pendent la valoració clínica de la reserva ovàrica, i que cal considerar també la possibilitat que els tractaments rebuts hagin pogut afectar la seva funció ovàrica (i, en cas que fos així, es descartaria l'opció del diagnòstic genètic preimplantacional).

Un cop estudiada tota la informació de què es disposa, el Síndic conclou que la patologia que ha afectat la persona interessada no és tinguda en compte com a criteri de priorització i que ens trobem davant un cas de demora en l'accés a una de les prestacions que ofereix la sanitat pública per un problema de llistes d'espera.

És per això que, amb caràcter general, el Síndic recorda al Departament de Salut que la Carta de drets i deures dels ciutadans en relació amb la salut i l'atenció sanitària editada per aquest departament l'any 2002 recull que els serveis de salut i els dispositius assistencials s'han d'organitzar de la manera més eficient possible per tal que el pacient pugui ser atès al més aviat possible i d'acord amb criteris d'equitat, adequació i disponibilitat de recursos, tipus de patologia, prioritat d'urgència, temps d'espera raonable prèviament establert i amb què es garanteixi la continuïtat assistencial.

En aquest sentit, el Síndic reitera, un cop més, la necessitat que el Departament adopti les mesures que calguin perquè s'escurcin els terminis d'espera tant com sigui possible per a les intervencions de caràcter no urgent, de manera que els ciutadans vegin reconegut el dret a l'assistència sanitària de manera suficientment àgil. 

Un cop fet aquest suggeriment, el Síndic dóna per acabada la seva intervenció en aquest assumpte.

Tramitació

Data Administració Tràmit

14/02/2012 Servei Català de la Salut SCS Sol·licitud d'informació a l'Administració
15/05/2012 Servei Català de la Salut SCS Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
03/07/2012 Departament de Salut Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
17/07/2012 Departament de Salut Resolució
24/07/2013 Departament de Salut Seguiment finalitzat