Resolució
Q-00438/2011 Endarreriment de l'Ajuntament de Barcelona en la tramitació d'una reclamació de responsabilitat patrimonial per caiguda a la via pública.

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Responsabilitat patrimonial
Data d'inici 28/01/2011
Data de l'últim moviment 30/04/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Barcelona Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb l'endarreriment en la tramitació d'una reclamació de responsabilitat patrimonial per caiguda a la via pública, que va formular en data 12 de novembre de 2009.

Contingut

Arran de la informació tramesa pel Districte de l'Eixample de l'Ajuntament de Barcelona, el Síndic constata que s'ha instruït el procediment establert per a la tramitació de reclamacions de responsabilitat patrimonial, actualment en tràmit d'audiència. 

Tanmateix, del relat de les actuacions practicades se'n desprèn que la mateixa reclamant, en l'escrit inicial de reclamació, i l'informe del cap de manteniment del Districte, de 16 de setembre de 2009, ja assenyalaven que la caiguda s'havia produït en un tram de vorera en la qual en aquella data l'empresa pública ADIF hi feia obres.

Si la caiguda es va produir, com sembla, en l'espai acotat de l'obra pública indicada, el Síndic entén que correspon a ADIF valorar si concorren els requisits per admetre la reclamació, sens perjudici que ADIF pogués determinar que la responsabilitat era imputable al contractista que executava l'obra, a l'empara de l'article 198 de la Llei 30/2007, de 30 d'octubre, de contractes del sector públic.  

És per això que el Síndic entén que en aquella data ja es podia comunicar a la persona interessada la possibilitat de formular la reclamació davant d'ADIF, com a titular del servei públic, entès com a activitat administrativa, en el marc del qual s'havia produït el dany; i sens perjudici que l'Ajuntament pogués continuar el procediment iniciat, per valorar una eventual ?culpa in vigilando? de l'Ajuntament, com a titular del domini públic viari i responsable del manteniment de les voreres en condicions adequades a la deambulació. 

No consta que es fes així en aquest cas, de manera que si finalment la resolució que s'adopti determina que correspon a ADIF valorar la reclamació, el temps transcorregut des que es coneixien les circumstàncies de l'espai on es va produir la caiguda fins a la resolució de l'expedient perjudica la reclamant, que ha vist endarrerida la valoració de la seva reclamació. 

Des d'aquesta perspectiva, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de Barcelona que, en cas que finalment es resolgui traslladar la reclamació a ADIF, s'acordi traslladar-li també les actuacions practicades en la instrucció d'aquest procediment, amb la finalitat de contribuir a agilitar la instrucció del nou procediment.

Tramitació

Data Administració Tràmit

02/03/2011 Districte de l'Eixample Sol·licitud d'informació a l'Administració
31/03/2011 Districte de l'Eixample Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
20/04/2011 Ajuntament de Barcelona Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
24/05/2011 Ajuntament de Barcelona Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
30/01/2012 Ajuntament de Barcelona Sol·licitud d'informació a l'Administració
17/02/2012 Ajuntament de Barcelona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
24/04/2012 Ajuntament de Barcelona Resolució
30/04/2012 Ajuntament de Barcelona Seguiment finalitzat

Normativa i jurisprudència

Normativa

Reial decret 429/1993, de 26 de març, que aprova el Reglament en matèria de responsabilitat patrimonial- BOE.106 (04/05/1993)