Resolució
Q-00444/2012 Disconformitat amb la llista d'espera per a una intervenció quirúrgica a l'Hospital de la Vall d'Hebron

Matèries
Polítiques socials
Salut
Gestió dels recursos sanitaris
Data d'inici 26/01/2012
Data de l'últim moviment 12/11/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Salut Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la llista d'espera en què es troba des del març de 2011 per fer-se una intervenció quirúrgica a l'Hospital de la Vall d'Hebron. Ha estat informat que la llista d'espera es basa en l'aplicació de criteris clínics de gravetat.

Contingut

En moltes de les queixes que rep el Síndic per les llistes d'espera a què es troben sotmesos els pacients en els casos de procediments quirúrgics que no tenen un temps d'espera garantit, la resposta que se'ls ofereix quan es dirigeixen a l'Administració sanitària és la mateixa que se li ha ofert al promotor d'aquesta queixa: la llista d'espera es basa en criteris clínics de gravetat. 

El dret a la informació de què gaudeixen els pacients envers els procediments que els afecten es troba recollit en la Llei 21/2000, de 29 de desembre, sobre els drets d'informació concernent la salut i l'autonomia del pacient, i la documentació clínica, i, en aquest sentit, el Síndic considera que el pacient té dret a ser informat sobre la demora que haurà de suportar, encara que sigui d'una manera aproximada

Pel que fa al cas concret de les visites d'especialistes, el Departament de Salut sí que ha informat que s'ha posat en funcionament una nova aplicació que recollirà, entre altres variables, la data prevista de visita. Tanmateix, d'aquesta informació no es pot deduir si aquesta variable de data prevista es recull, també, respecte de les llistes d'espera quirúrgiques i respecte de les proves diagnòstiques.

Per tot això, el Síndic suggereix al Departament de Salut que, en cas que aquesta variable no es tingui en compte en la llista d'espera quirúrgica i en la de les proves diagnòstiques, s'introdueixi. I, en cas que estigués introduïda, que doni les odres oportunes perquè l'Administració sanitària es posi en contacte amb el promotor de la queixa per informar-lo sobre quina és la situació aproximada en la llista d'espera en què es troba i quina és la data en què de manera orientativa es preveu que pugui ser intervingut.

Tramitació

Data Administració Tràmit

16/04/2012 Departament de Salut Resposta a la comunicació a l'Administració de la queixa
14/05/2012 Departament de Salut Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
10/07/2012 Departament de Salut Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
18/07/2012 Departament de Salut Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
08/10/2012 Departament de Salut Resolució
12/11/2012 Departament de Salut Seguiment finalitzat

Expedients Relacionats

Q-05651/2011