Resolució
Q-00447/2015 Queixa relativa a la tramitació d'un expedient de protecció de la legalitat urbanística

Matèries
Polítiques territorials
Urbanisme i habitatge
Disciplina urbanística i inspecció
Data d'inici 27/01/2015
Data de l'últim moviment 31/08/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Balaguer Pendent d'acceptació per l'administració

Contingut

La promotora de la queixa exposa que l'Ajuntament de Balaguer va obrir un expedient de protecció de la legalitat urbanística perquè els serveis municipals havien constatat l'execució d'obres no ajustades a llicència i il·legalitzables en una masia situada en sòl no urbanitzable. Tot i el temps transcorregut des de llavors, però, no ha estat restaurada la realitat física alterada.

L'Ajuntament ha informat que actualment la propietat de la masia està preparant el dossier per legalitzar les obres executades en excés, i que fins que no s'hagi resolt sobre aquesta legalització no pot trametre més informació. 

Tot i això, el Síndic recorda que ja han transcorregut tres anys des que es va obrir l'expedient de legalitat urbanística el 2012, i que la Llei d'urbanisme posa l'accent en la intervenció dels ajuntaments per preservar el compliment del planejament i assegurar-ne l'eficàcia. Una de les característiques principals que ha de tenir la intervenció dels ajuntaments en l'activitat d'edificació dels particulars per protegir la legalitat urbanística és la rapidesa de reacció i l'agilitat en la tramitació dels expedients, siguin sancionadors siguin de restauració de la realitat física alterada. Cal evitar que una intervenció poc curosa de l'Administració sigui la causant de la caducitat dels expedients, amb els costos que representa repetir tràmits ja efectuats . 

Per tot això, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de Balaguer que vetlli perquè la propietat presenti com més aviat millor la sol·licitud de legalització, que tramiti l'expedient amb la màxima agilitat i que, en el cas que la propietat no demani la legalització en el termini que se li hagi atorgat, ordeni la restauració de l'ordenament jurídic vulnerat.

Tramitació

Data Administració Tràmit

03/02/2015 Ajuntament de Balaguer Sol·licitud d'informació a l'Administració
23/03/2015 Ajuntament de Balaguer Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
18/05/2015 Ajuntament de Balaguer Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
14/07/2015 Ajuntament de Balaguer Resolució pendent d'acceptació
31/08/2015 Ajuntament de Balaguer Reiteració a la resolució pendent d'acceptació