Resolució
Q-00457/2009 Manca de resposta de l'Ajuntament de Cardedeu a una sol·licitud de concessió d'una plaça d'aparcament per a minusvàlids

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Persones amb discapacitat
Data d'inici 02/02/2009
Data de l'últim moviment 02/05/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Cardedeu Actuació irregular de l'administració - No s'accepta la resolució

Plantejament

La promotora es queixa de la manca de resposta a la instància en què sol·licitava una plaça d'aparcament per a persona amb discapacitat personalitzada amb el número de matricula del seu cotxe.

Contingut

L'Ajuntament indica que la sol·licitud va ser denegada per silenci i que es va comunicar verbalment. Amb tot, i atès que es va notificar la resposta escrita, es farà arribar la resposta motivada i amb els continguts legals pertinents. Quant al tràmit de notificació de la resposta, i encara que inicialment es pot haver produït una situació de manca de resposta, s'entén que ha estat solucionat. El Síndic demana, però, una còpia d'aquesta notificació escrita.

Pel que fa al contingut material de la sol·licitud, s’adreça l'informe elaborat per la Policia Local de data 11 de març de 2009, que ha denegat la sol·licitud argumentant que la persona que pateix una minusvalia no és el conductor del vehicle, que 25 metres del seu domicili hi ha una zona de càrrega i descarrega on pot estacionar sense problema, i que a 50 metres del seu domicili hi ha una zona de minusvàlids on pot estacionar.

En relació amb el primer dels arguments plantejats, el Síndic recorda que el Decret 97/2002, de 5 de març, sobre la targeta d'aparcament per a persones amb disminució estableix, en l’article 1.2, dues modalitats de targeta d'aparcament què són "de titular conductor del vehicle i titular no conductor, la qual s'adapta al model comunitari uniforme que es descriu a l'annex de la Recomanació del Consell de la Unió Europea, de 4 de juny de 1998, i la targeta d'aparcament de transport col·lectiu. Atesa aquesta regulació, s'entén que el fet que la persona que condueix el vehicle no sigui la persona amb disminució no suposa cap restricció en matèria dels drets que l'assisteixen sempre que disposi de la targeta d'aparcament corresponent per a persones amb disminució en la qual es reconegui la titularitat de la targeta a "titular no conductor". Aquest és el cas de la parella de la promotora.

Quant al fet que hi hagi una zona de càrrega i descàrrega ampla o una una zona de minusvàlids on pot estacionar prop del seu domicili, el Síndic recorda que el problema de la promotora és que, malgrat l'existència d'aquests espais, sovint troba dificultats per aparcar prop de casa. Fins i tot fent ús de la zona de minusvàlids a què es fa referència i amb la senyalització corresponent, el passat 30 d’octubre de 2009 va rebre una multa del consistori per un suposat aparcament indegut. Per això, la persona interessada demana una plaça d'aparcament personalitzada.

Addicionalment, i un cop estudiada l’Ordenança d'utilització de la via pública per a vianants i vehicles de l'Ajuntament de Cardedeu del dia 3 d’abril de 1998, modificada el 25 de novembre de 2004, s'entén que el titular no conductor de la targeta d'aparcament té dret que se senyalitzi una plaça d'estacionament reservada per a persones amb discapacitat amb el número de matrícula del seu vehicle. D'acord amb l'article 51 de l'Ordenança, quant a les reserves d'estacionament i les zones de prohibició d'estacionament, "podran autoritzar-se, sempre que l'interès públic ho exigeixi i no dificultin la circulació, els següents tipus de llicències: 3. Disminuïts físics".

L'article 5 estableix també que "en tota la longitud de la zona reservada o prohibida es pintarà a la calçada, a una distància de 20 cm. Quan les reserves estiguin destinades a minusvàlids, caldrà que tinguin una amplada mínima de 2,90 m. Per tal de garantir el fàcil accés al vehicle." Addicionalment, l'article 56 assenyala que "en els extrems de la senyalització anterior, visible des de la calçada i a una alçada de 2,2 m, sobre el nivell de la vorera, s'haurà de col·locar un senyal normalitzat. En el cas de reserva per a minusvàlids, a la placa de senyalització hi figurarà la matrícula del vehicle que la pot utilitzar."

Per tant, el Síndic suggereix revisar la sol·licitud de reserva d'estacionament personalitzada per a persona amb mobilitat reduïda com a titular no conductor.

Tramitació

Data Administració Tràmit

25/02/2009 Ajuntament de Cardedeu Sol·licitud d'informació a l'Administració
06/07/2009 Ajuntament de Cardedeu Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
30/07/2009 Ajuntament de Cardedeu Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
07/10/2009 Ajuntament de Cardedeu Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
23/10/2009 Ajuntament de Cardedeu Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
26/01/2010 Ajuntament de Cardedeu Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
24/02/2010 Ajuntament de Cardedeu Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
21/04/2010 Ajuntament de Cardedeu Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
11/06/2010 Ajuntament de Cardedeu Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
25/11/2010 Ajuntament de Cardedeu Reiteració posterior a la primera
10/12/2010 Ajuntament de Cardedeu Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
02/05/2011 Ajuntament de Cardedeu Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Decret 97/2002, de 5 de març, sobre la targeta d'aparcament per a persones amb disminució i altres mesures adreçades a facilitar el desplaçament de les persones amb mobilitat reduïda- DOGC.3602 (25/03/2002)
Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú- BOE.285 (27/11/1992)