Resolució
AO-00475/2012 Actuació d'ofici relativa a la reducció de la subvenció del Departament d'Ensenyament a les escoles de música municipals i als possibles efectes d'aquesta mesura sobre la igualtat d'oportunitats d'accés a aquests serveis educatius

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Altres ensenyaments
Data d'inici 27/01/2012
Data de l'últim moviment 07/04/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

Arran de la reducció dels ajuts de l'Administració educativa a les escoles de música municipals i dels possibles efectes d'aquesta mesura sobre la igualtat d'oportunitats d'accés a aquests serveis educatius, i tenint en compte la Convenció sobre els drets de l'infant de les Nacions Unides i la legislació catalana en matèria d'educació i d'infància, que protegeixen el dret a l'educació i al lleure educatiu en igualtat d'oportunitats, el Síndic ha considerat convenient obrir aquesta actuació d'ofici.

Contingut

Les dades aportades pel Departament d'Ensenyament constaten que les subvencions atorgades a les corporacions locals per a les escoles de música s'han reduït dels 600 euros per alumne el curs 2009/2010 als 460 euros per alumne el curs 2010/2011 i als 230 euros per alumne el curs 2011/2012. Les dades aportades per ajuntaments en el marc d'altres expedients de queixa evidencien que el Departament d'Ensenyament encara no ha notificat l'import per alumne previst per al curs 2012/2013.

Aquests mateixos expedients de queixa posen de manifest que la reducció de la subvenció del Departament d'Ensenyament ha acabat derivant en molts municipis en un increment de les quotes d'accés que han de sufragar les famílies per garantir l'accés dels seus fills i filles a les escoles de música, i ocasionalment en alguns municipis en un increment de l'aportació de l'ajuntament.

El Síndic reconeix que, d'acord amb el que estableix l'ordenament jurídic, aquests increments dels preus públics que han d'assumir les famílies no suposen formalment una irregularitat per part de les administracions implicades. La Llei 12/2009, del 10 de juliol, d'educació, per exemple, no estableix que els ensenyaments de música hagin de ser gratuïts.

Amb tot, però, el Síndic també alerta del risc de malmetre un dels pilars fonamentals del nostre estat del benestar, i un dels drets bàsics, el dret a l'educació en igualtat d'oportunitats, i recorda als poders públics el deure de garantir l'accés a aquests ensenyaments en condicions d'equitat, d'acord amb el que estableixen la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de l'infant, la Llei 12/2009, de 10 de juliol, d'educació, i la Llei 14/2010, del 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència. Aquest ordenament jurídic reconeix el dret de tots els infants a accedir a aquestes activitats educatives en condicions d'igualtat.

Per garantir aquestes condicions d'igualtat, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament que preservi al màxim possible el suport econòmic que atorga a les escoles de música, i que planifiqui el restabliment dels nivells de cofinançament d'aquests serveis educatius quan la conjuntura econòmica sigui més favorable.

Addicionalment, per promoure la igualtat d'oportunitats en aquest àmbit, l'ordenament jurídic també estableix, entre altres opcions, la concessió d'ajuts per sufragar els costos d'accés a aquests ensenyaments per part de les famílies amb més dificultats econòmiques. Des d'aquesta perspectiva, el Síndic ha sol·licitat a les administracions locals afectades que estudiïn la possibilitat d'establir sistemes d'ajuts per garantir l'accés de qualsevol infant en igualtat d'oportunitats a les escoles de música.

El Síndic recorda que la Llei 12/2009, de 10 de juliol, d'educació, estableix en l'article 202 que el Departament d'Ensenyament, per raons d'oportunitat social, d'equitat o de no-discriminació per raons econòmiques, ha d'establir ajuts i atorgar beques amb relació a activitats complementàries i extraescolars. 

D'acord amb aquesta previsió normativa, el Síndic demana al Departament que estudiï, juntament amb les administracions locals, la possibilitat de convocar ajuts per afavorir que els infants de famílies socialment desfavorides puguin fer ús d'aquests serveis, i no en quedin exclosos per raons econòmiques.

Finalment, el Síndic també demana a les administracions afectades que busquin altres fórmules per tal que la desinversió pública en l'àmbit de les escoles de música no repercuteixi negativament en la igualtat d'oportunitats.

Des d'aquesta perspectiva, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament que estudiï sistemes, com ara els ajuts i la tarifació social, que afavoreixin la igualtat d'oportunitats en l'accés, i que desenvolupi instruccions a fi de promoure'n l'aplicació per part dels ajuntaments titulars d'escoles de música municipals.

Tramitació

Data Administració Tràmit

03/02/2012 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Sol·licitud d'informació a l'Administració
11/04/2012 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
12/11/2012 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
11/01/2013 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
15/03/2013 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
18/03/2015 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació
02/04/2015 Departament d'Ensenyament Irregularitat
07/04/2015 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Irregularitat