Resolució
Q-00491/2014 Disconformitat amb la resolució emesa per l'Institut Municipal d'Hisenda en relació amb una devolució d'ingressos indeguts en concepte d'impost sobre béns immobles com a conseqüència de la modificació del valor cadastral d'un immoble

Matèries
Administració pública i tributs
Tributs
Tributs locals
Data d'inici 28/01/2014
Data de l'últim moviment 23/09/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Institut Municipal d'Hisenda (IMH) Pendent d'acceptació per l'administració

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la resolució emesa per l'Institut Municipal d'Hisenda en relació amb una devolució d'ingressos indeguts en concepte d'impost sobre béns immobles (en endavant IBI) com a conseqüència de la modificació del valor cadastral d'un immoble.

Segons exposa, la Gerència Regional del Cadastre va resoldre, en data 18 de febrer de 2013, un expedient d'esmena de discrepàncies corresponent a la finca de la promotora, sobre la base del qual es va corregir la superfície construïda, la qual computava de manera errònia metres en excés. Consegüentment, el valor cadastral resultant de la modificació va resultar inferior.

La resolució emesa per l'Institut Municipal d'Hisenda estima parcialment la sol·licitud de la persona interessada, en el sentit de retornar l'import pagat en excés en relació amb la quota de l'exercici 2013, però no li reconeix el dret de devolució de les quotes dels exercicis 2010, 2011 i 2012.

Contingut

El cas plantejat per la persona interessada es pot configurar com un error de fet, material o aritmètic, ja que el valor cadastral inicial assignat a la finca es va fer sobre una superfície errònia.

Atès que el Síndic ha rebut nombroses queixes per aquests mateixos motius, ha obert una actuació d'ofici i ha conclòs que quan l'Administració rectifica el valor cadastral com a conseqüència d'un error de fet, material o aritmètic, no pot tenir-se en consideració el valor cadastral erroni en les liquidacions tributàries, sinó que el valor cadastral modificat sobre la base de les dades correctes de les finques s'ha de retrotraure a les liquidacions tributàries emeses i no prescrites. 

Fetes aquestes consideracions, el Síndic suggereix a l'Institut Municipal d'Hisenda que revisi les liquidacions de l'IBI no prescrites, calculades sobre un valor cadastral incorrecte per existència d'un error en la superfície de la finca, que n'emeti de noves basades en el valor cadastral correcte i que es retornin a la persona interessada els imports satisfets indegudament.

Tramitació

Data Administració Tràmit

20/02/2014 Institut Municipal d'Hisenda (IMH) Resolució pendent d'acceptació
23/09/2015 Institut Municipal d'Hisenda (IMH) Reiteració a la resolució pendent d'acceptació