Resolució
Q-00537/2011 Manca de resolució del Departament de Benestar Social i Família d'una sol·licitud de revisió del reconeixement de la situació de dependència.

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Gent gran
Data d'inici 01/02/2011
Data de l'últim moviment 06/06/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de la Llagosta Pendent de rebre informació de l'administració
Consell Comarcal del Vallès Oriental Pendent de rebre informació de l'administració
Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la manca de resposta a la sol·licitud de reconeixement de la situació de dependència i del dret als serveis vinculats del seu pare.

Segons exposa la promotora, en data 29 de juny de 2007 es va presentar la sol·licitud de reconeixement de la situació de dependència de la persona interessada. En data 12 de novembre de 2007 es va resoldre atorgar a aquesta persona un grau I nivell 2 de dependència.

Al cap de poc temps, es va sol·licitar una revisió d'aquesta valoració. En la resolució de revisió de grau i nivell, de data 9 d'octubre de 2009, es va cometre un error, i tot i que es desestimava la petició de revisió de la situació de dependència, es ratificava la resolució de 12 de novembre de 2007 que, per error, reconeixia el grau III nivell 1 de dependència.

La promotora manifesta que ha anat diverses vegades als serveis socials de l'Ajuntament de la Llagosta a explicar la seva situació, sense èxit. El resultat és que a hores d'ara, després de tres anys de presentar la sol·licitud de reconeixement de la situació de dependència del seu pare, encara no s'ha elaborat l'acord del Programa individual d'atenció (en endavant PIA), i la persona interessada ha perdut una plaça de centre de dia a Mollet del Vallès, quan la situació en què es troba la família és molt preocupant.

Manifesta que ha presentat una queixa als serveis territorials, a la qual encara no ha rebut resposta.

Contingut

El Síndic ha demanat informació als Serveis Territorials del Departament de Benestar Social i Família a Barcelona, a l'Ajuntament de la Llagosta i al Consell Comarcal del Vallès Oriental.

De l'informe tramès per l'Ajuntament de la Llagosta, se'n desprèn que el motiu del retard en l'elaboració del PIA ha estat una errada del Departament d'Acció Social i Ciutadania en l'emissió de la resolució de dependència corresponent a la resolució de revisió del grau de dependència, qüestió que impedia els professionals de PRODEP portar a terme l'elaboració del PIA. En qualsevol cas, s'indica que aquest error ja va ser solucionat a mitjan febrer de 2011, la qual cosa permetrà l'elaboració del PIA en la propera sessió d'entrevistes que es programi.

Tanmateix, la promotora ha manifestat que encara no s'ha dut a terme l'entrevista per elaborar el PIA, de manera que el Síndic s'ha posat en contacte amb el Consell Comarcal del Vallès Oriental, entitat competent per a l'elaboració i la tramitació del PIA en el qual es troba inclòs el municipi de la Llagosta, a fi que  informi dels motius pels quals encara no s'ha dut a terme l'entrevista i de les previsions per elaborar-la i tramitar-la.

En data 31 de maig de 2011, el Consell Comarcal del Vallès Oriental ha informat que el PIA de la persona interessada ja ha estat validat i detalla els tràmits que s'han seguit per fer-ho.

Així, atès que l'objecte de la queixa ha estat resolt, el Síndic dóna en principi per finalitzades les seves actuacions en aquest assumpte.

Tanmateix, considera excessiu el temps que ha transcorregut d'ençà la sol·licitud del reconeixement de la situació de dependència (29 de juny de 2007) fins a la resolució de reconeixement de la dependència (12 de novembre de 2007) i l'acord PIA (maig de 2011), un total de tres anys.

És per això que insisteix en la necessitat que s'arbitrin les mesures necessàries per agilitzar la tramitació dels procediments relacionats amb l'aplicació de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, a fi de possibilitar-ne la resolució en un termini raonable, tot evitant dilacions i atendre, de forma eficient, les necessitats de les persones amb dependència.

Tramitació

Data Administració Tràmit

21/03/2011 Serveis Territorials de Benestar Social i Família a Barcelona Sol·licitud d'informació a l'Administració
21/03/2011 Ajuntament de la Llagosta Sol·licitud d'informació a l'Administració
18/04/2011 Ajuntament de la Llagosta Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
06/05/2011 Consell Comarcal del Vallès Oriental Sol·licitud d'informació a l'Administració
31/05/2011 Consell Comarcal del Vallès Oriental Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
06/06/2011 Departament de Benestar Social i Família Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència- BOE.299 (15/12/2006)