Resolució
Q-00537/2012 Desacord amb la distinció entre primera i segona residència en les factures de subministrament d'aigua potable a Tossa de Mar

Matèries
Consum
Aigua
Data d'inici 27/01/2012
Data de l'últim moviment 15/02/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Tossa de Mar Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa exposa el seu desacord amb la distinció entre primera i segona residència que fa l'Ajuntament de Tossa de Mar en les factures de subministrament d'aigua potable al municipi.

Contingut

Un cop vist l'acord del Ple adoptat el 25 de juliol de 2011, d'aprovació de les tarifes de subministrament d'aigua, el Síndic observa que l'estructura de la taxa per distribució i subministrament d'aigua potable es reparteix entre una quota mensual fixa de servei (amb diferenciació per usos domèstics, comercial, industrial i altres) i una quota per consum d'aigua. 

D'acord amb això, és únicament en l'ús domèstic de la quota mensual fixa en què es comprova que es diferencia entre la primera i la segona residència d'acord amb 
l'empadronament o no en el domicili de subministrament, s'entén que amb la finalitat que les despeses fixes i estructurals associades a la prestació del servei de distribució i subministrament d'aigua potable siguin traslladades de manera uniforme als abonats domèstics, ja siguin de primera o segona residència. 

El Síndic entén que la diferenciació entre una quota que repercuteix les despeses fixes i una altra que recull el consum real d'aigua se situa en la línia que assenyala la Directiva marc de l'aigua, en el sentit que l'estructura tarifària ha d'afavorir l'estalvi d'aigua.  

Ara bé, el Síndic recorda a l'Ajuntament que el Tribunal Suprem només ha admès diferències de tracte tarifari quan hi ha circumstàncies objectives i raonables que ho justifiquin. Així mateix, la institució reitera les reflexions que ja va exposar al consistori sobre aquest assumpte i li recomana que estudiï acuradament la possibilitat d'assolir un marc tarifari alternatiu que mantingui el criteri d'imputació proporcionada de despeses i que permeti ajustar-se a les determinacions jurisprudencials exposades. 

Fetes aquestes consideracions, el Síndic finalitza la seva intervenció en aquest assumpte.

Tramitació

Data Administració Tràmit

15/02/2012 Ajuntament de Tossa de Mar Resolució