Resolució
Q-00539/2012 Disconformitat amb la denegació de l'accés als ensenyaments universitaris oficials de grau de la Universitat de Barcelona per a persones més grans de quaranta-cinc anys

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Estudis universitaris i recerca
Data d'inici 27/01/2012
Data de l'últim moviment 02/05/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Universitat de Barcelona (UB) Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la resolució que ha rebut segons la qual se la declara no apta a la segona fase de l'accés als ensenyaments universitaris oficials de grau de la Universitat de Barcelona per a persones més grans de quaranta-cinc anys, que consisteix en una entrevista personal.

Segons aquesta resolució, la comissió avaluadora per a l'accés al grau de Psicologia informa que no es pot garantir un nivell suficient de la persona interessada ?en altres competències que la comissió va establir com a criteris prioritaris en la seva valoració, especialment les necessàries per a un ús suficient de les tecnologies de la informació i de la comunicació en els estudis de grau universitari?.

D'aquest informe també es desprèn que ?la trajectòria formativa i professional de la candidata, així com les respostes plantejades al llarg de l'entrevista, no garanteixen que la candidata hagi assolit les habilitat de treball en equip i de relacions interpersonals que es requereixen per accedir al grau de Psicologia?.

Contingut

L'accés a la universitat per a majors de quaranta-cinc anys està regulat als articles 37 a 44 del Reial decret 1892/2008, de 14 de novembre, i concretament a l'article 38.3, en què s'estableix que els candidats han de fer una entrevista personal i que, del resultat de l'entrevista, cal una resolució d'apte com a condició necessària per a la posterior resolució favorable de l'admissió de la persona interessada. No s'especifica, però, quin ha de ser el contingut de l'entrevista, tot i que sí que es regulen els continguts de la prova d'accés, ja superada per la promotora de la queixa, que ha de servir per ?apreciar la maduresa i idoneïtat dels candidats per seguir amb èxit els estudis universitaris així com la seva capacitat de raonament i expressió escrita?.

A la informació sobre les proves d'accés a la universitat per a més grans de quaranta-cinc anys publicada pel Consell Interuniversitari de Catalunya es fa referència a la necessitat d'obtenir la resolució d'apte després de fer una entrevista personal, però amb el requisit previ de superar la prova d'accés per a més grans de quaranta-cinc anys a la universitat on es vol accedir. No s'especifica quin ha de ser el contingut d'aquesta entrevista.

Atesa aquesta manca de detall en la normativa reguladora sobre el contingut i la finalitat de l'entrevista personal més enllà dels objectius generals de la prova que preveu el Reial decret esmentat, cada universitat ha de fixar aquests criteris.

El Síndic entén que aquests criteris d'avaluació sempre han d'estar d'acord, però, amb el que estableix la Llei 1/2003, de 19 de febrer, d'universitats de Catalunya, que estableix que l'accés al sistema universitari públic de Catalunya ha de respectar els principis de publicitat, igualtat, mèrit i capacitat. 

De la informació proporcionada no es desprèn que es pugui valorar objectivament, ni amb prou garanties de respecte als principis de publicitat, igualtat, mèrit i capacitat, la manca de superació dels ítems plantejats per la comissió avaluadora que va fer l'entrevista a la promotora de la queixa per qualificar-la com a no apta per a l'accés als estudis sol·licitats.

D'altra banda, el Síndic entén que algunes de les competències que es pretenen avaluar mitjançant l'entrevista se separen de l'objectiu d'aquesta, i que, o bé ja han quedat avaluades mitjançant la prova prèviament superada o no són requisits per a l'accés a uns estudis universitaris. 

Per aquests motius, el Síndic suggereix a la Universitat de Barcelona que torni a convocar la persona interessada a una entrevista personal per valorar de nou la seva qualificació com a apta o no apta per accedir als estudis de grau sol·licitats.

El Síndic també suggereix a la Universitat que es replantegin els criteris i les prioritats de l'entrevista personal a persones de més de quaranta-cinc anys que vulguin accedir als estudis de grau de la Universitat de Barcelona, de manera que la seva avaluació pugui ser més objectivable i el procés pugui dotar-se de més garanties, i també perquè els objectius de valoració estiguin d'acord amb els establerts al Reial decret 1892/2008, de 14 de novembre, i a la Llei 1/2003, d'Universitats, i perquè complementin els objectius ja avaluats amb la prova prèvia superada i no se solapin.

Tramitació

Data Administració Tràmit

08/03/2012 Universitat de Barcelona (UB) Sol·licitud d'informació a l'Administració
30/04/2012 Universitat de Barcelona (UB) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
25/07/2012 Universitat de Barcelona (UB) Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
27/09/2012 Universitat de Barcelona (UB) Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
02/11/2012 Universitat de Barcelona (UB) Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
20/02/2013 Universitat de Barcelona (UB) Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
03/04/2013 Universitat de Barcelona (UB) Resposta a la resolució pendent d'acceptació
30/04/2013 Universitat de Barcelona (UB) Vulneració
02/05/2013 Universitat de Barcelona (UB) Seguiment finalitzat