Resolució
Q-00590/2015 Manca de resposta de l'Ajuntament de Caldes de Malavella a diverses instàncies relatives al mal estat d'un terreny del municipi

Matèries
Polítiques territorials
Urbanisme i habitatge
Planejament i execució urbanística
Data d'inici 03/02/2015
Data de l'últim moviment 15/01/2016
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Caldes de Malavella Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Contingut

La promotora de la queixa exposa que un terreny del municipi serveix per emmagatzemar-hi materials de construcció i runes, i que el carrer no està pavimentat ni té enllumenat públic. 

L'Ajuntament ha informat que, d'una banda, l'ús de magatzem ha prescrit, ja que és anterior a l'any 2002, i, d'altra banda, és legalitzable com a ús provisional.

Pel que fa a la possible prescripció de l'ús del terreny com a magatzem, cal recordar que, d'acord amb la doctrina jurisprudencial, quan es tracta d'ús del sòl amb una activitat continuada i no d'actes d'edificació, no es pot computar el termini de caducitat i, en conseqüència, no es produeix la prescripció de l'acció de l'Administració per protegir la legalitat urbanística. D'altra banda, d'acord amb l'article 197 del Text refós de la Llei d'urbanisme, els ajuntaments han d'ordenar d'ofici o a instància de qualsevol persona interessada que els propietaris compleixin la seva obligació de mantenir els terrenys en condicions de conservació i hi executin les obres necessàries.

Quant a la legalització de l'activitat, s'ha constatat que s'està tramitant la llicència corresponent d'acord amb el que disposa l'article 54 del Decret legislatiu 1/2010, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei d'urbanisme, modificat per la Llei 3/2012, de 22 del febrer. Amb relació a aquest assumpte, la competència per autoritzar l'activitat correspon a l'Ajuntament, d'acord amb l'informe emès per la comissió territorial d'urbanisme que correspongui. El Síndic no pot entrar a valorar la decisió que adopti l'Ajuntament, ja que el control correspon a l'Administració i a la jurisdicció contenciós administrativa.

Tot i això, el Síndic recorda que, si bé l'article 53 del Text refós de la Llei d'urbanisme permet com a ús provisional l'emmagatzematge o el dipòsit de mercaderies o de béns mobles, la gestió d'un dipòsit de residus de la construcció ha de complir determinats requisits, tal com es desprèn de l'article 24 del Text refós de la Llei reguladora dels residus.

Atesos, però, els problemes que aquesta activitat ha ocasionat als veïns al llarg dels anys en què s'ha dut a terme sense cap control, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de Caldes de Malavella, en primer lloc, que valori si l'activitat consisteix en un emmagatzematge simple o suposa el dipòsit de residus de la construcció; en segon lloc, que en el cas que s'autoritzi l'emmagatzematge, vetlli perquè aquesta sigui l'activitat que s'hi executi i no un dipòsit de residus de construcció, i en tercer lloc, que en cas que s'autoritzi el magatzem provisional, faci que s'adoptin les mesures correctores adients perquè aquest magatzem a l'aire lliure reuneixi condicions de salubritat, seguretat i, fins i tot, ornat públic.

Tramitació

Data Administració Tràmit

09/02/2015 Ajuntament de Caldes de Malavella Sol·licitud d'informació a l'Administració
27/03/2015 Ajuntament de Caldes de Malavella Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
22/04/2015 Ajuntament de Caldes de Malavella Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
26/05/2015 Ajuntament de Caldes de Malavella Resolució pendent d'acceptació
13/07/2015 Ajuntament de Caldes de Malavella Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
02/11/2015 Ajuntament de Caldes de Malavella Resposta a la resolució pendent d'acceptació
17/11/2015 Ajuntament de Caldes de Malavella Irregularitat
18/11/2015 Ajuntament de Caldes de Malavella Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
15/01/2016 Ajuntament de Caldes de Malavella Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració