Resolució
Q-00595/2012 Disconformitat pel silenci del Servei Català de la Salut davant d'una sol·licitud d'intervenció amb implants coclears d'un infant

Matèries
Polítiques socials
Salut
Prestacions sanitàries
Data d'inici 31/01/2012
Data de l'últim moviment 03/04/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Salut Actuació irregular de l'administració - No s'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat pel silenci del Servei Català de la Salut davant d'una sol·licitud d'intervenció amb implants coclears del seu fill, que pateix sordesa pregona bilateral, a l'hospital de Sant Joan de Déu.

La persona interessada indica que li hauran de fer el segon implant en una clínica privada, ja que la xarxa pública només realitza i finança el primer implant en una orella.

Contingut

El Síndic indica que durant l'any 2009 ja va advertir el Departament de Salut sobre la presumpta irregularitat de manca de finançament públic del segon implant coclear. En aquella ocasió, el Departament de Salut va indicar que ?el Servei Català de la Salut té contractat amb l'Hospital Sant Joan de Déu d'Esplugues de Llobregat els implants coclears per hipoacúsia profunda. El primer implant es considera prioritari per al desenvolupament correcte del procés educatiu; el segon implant no es considera prioritari, però també és finançat pel sistema sanitari públic?.
  
Així, el Síndic recorda la recomanació que va fer al Departament l'any 2009, a fi que s'adoptin les mesures oportunes per corregir la problemàtica esmentada atès el que disposen la Constitució espanyola, la Llei d'integració social dels disminuïts o la Convenció de les Nacions Unides dels drets de l'infant, textos dels quals es desprenen els drets dels infants a obtenir els medicaments i productes necessaris per a la seva salut i la millor assistència mèdica, i el dret a viure integrats a la societat i a ser-hi  independentment.

El Síndic recomana al Departament de Salut, a més, que estudiï la possibilitat de finançar el cost del segon implant coclear als malalts que ho requereixin i, subsidiàriament, en cas que les circumstàncies econòmiques ho impedissin, que proposi l'ampliació de la cartera de serveis comuns del Sistema Nacional de Salut i hi inclogui els implants coclears de les dues orelles com a prestació ortoprotètica, atesa la seva efectivitat terapèutica.

Tramitació

Data Administració Tràmit

03/04/2012 Departament de Salut Resolució