Resolució
Q-00597/2014 Disconformitat amb la demora en la resolució d'una sol·licitud de represa de la prestació de la renda mínima d'inserció

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Inclusió social
Data d'inici 03/02/2014
Data de l'últim moviment 09/02/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Empresa i Ocupació Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la demora en la resolució d'una sol·licitud de represa de la prestació de la renda mínima d'inserció. 

Exposa que la prestació de què era titular es va suspendre el juny de 2013 perquè havia iniciat una activitat laboral. En data 12 de juny de 2013 els serveis socials van comunicar la finalització d'aquesta activitat i van tramitar la proposta de represa. L'octubre de 2013 van fer una nova comunicació a l'òrgan gestor de la prestació en què informaven de la situació econòmica de la família i demanaven novament la represa de la renda mínima d'inserció.

La Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom ha informat que la prestació es va reprendre mitjançant resolució de 19 de març de 2014. Pel que fa al període anterior, ha informat que la promotora va rebre un subsidi d'atur del 10 de juny al 9 de setembre de 2013, i que durant aquest període no li correspondria la renda mínima d'inserció. També ha informat que amb posterioritat a aquest subsidi tenia dret a rebre durant sis mesos la prestació del Programa de requalificació professional (PREPARA), i que com que no consta que se li denegués aquesta prestació, durant aquest període s'havia de mantenir la suspensió de la renda mínima d'inserció.

Contingut

Un cop estudiada aquesta qüestió, el Síndic suggereix al Departament d'Empresa i Ocupació que adopti les mesures oportunes perquè:

1.  les peticions de represa d'una prestació s'avaluïn de manera ràpida, s'agilitin els tràmits adients per determinar amb celeritat si la represa és procedent o no, i es documentin convenientment en l'expedient administratiu les actuacions efectuades.

 2. en cas que es valori que per les circumstàncies del cas no pertoca la represa i que s'ha de mantenir suspès el pagament de la renda mínima d'inserció perquè es produeix una causa diferent de la que va motivar, es dicti la resolució oportuna, motivada degudament, i que es notifiqui a la persona interessada. 

3. en cas que es detecti que la persona pot ser beneficiària d'una altra prestació, se li comuniqui aquesta circumstància.

4. els motius que es fan constar en les resolucions de suspensió i represa de la prestació s'adeqüin efectivament a les circumstàncies de fet i de dret de cada cas.

5. es revisin les actuacions dutes a terme en el procediment de què és titular la promotora d'acord amb les consideracions exposades, i se li reconegui el dret a la renda mínima d'inserció des del moment en què va finalitzar el subsidi d'atur el setembre de 2013.

Tramitació

Data Administració Tràmit

12/02/2014 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Sol·licitud d'informació a l'Administració
20/03/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
21/03/2014 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Sol·licitud d'informació a l'Administració
06/05/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
11/11/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució pendent d'acceptació
23/12/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la resolució pendent d'acceptació
05/02/2015 Departament d'Empresa i Ocupació Irregularitat
06/02/2015 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Irregularitat
09/02/2015 Departament d'Empresa i Ocupació Seguiment finalitzat