Resolució
Q-00603/2014 Queixa relativa a la supressió del contracte programa de l'escola Casals Gràcia de Manlleu

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Preinscripció a l'educació i centres
Data d'inici 03/02/2014
Data de l'últim moviment 11/01/2016
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Pendent d'acceptació per l'administració

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb el fet que el Departament d'Ensenyament hagi decidit no continuar els contractes programa a l'escola Casals Gràcia de Manlleu i sobre els efectes que aquesta decisió genera en aquest centre, que té una elevada presència d'alumnat amb necessitats educatives específiques i que no forma part de cap organització que contribueixi al seu finançament.

Exposa que, fins ara, amb el contracte programa, la quota que havien d'abonar les famílies oscil·lava entre els 30 i els 40 euros mensuals, i incloïa la sisena hora. Els alumnes amb necessitats educatives específiques no estaven obligats a pagar, tot i que l'any 2011, amb el pretext de la crisi, es va començar a pressionar aquestes famílies per intentar cobrar també aquestes quotes.

Contingut

Un cop estudiat aquest assumpte, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament que: 

- Analitzi si l'escola Casals-Gràcia compleix les bases de la subvenció rebuda per al curs 2013/2014, especialment l'obligació de no discriminar econòmicament cap alumne en qualsevol de les activitats ordinàries del centre que suposi un cost per a les famílies, i la de destinar íntegrament la subvenció a minorar la quota a càrrec de les famílies.

- Especifiqui si hi ha alumnes que no participen en les activitats complementàries del centre i què fan, i vetlli perquè cap alumne amb dificultats per sufragar-ne el cost quedi exclòs de les activitats complementàries, tal com estableix el Decret 198/1987, de 19 de maig (article 4).

- Analitzi el caràcter no lucratiu del servei de menjador escolar.

I amb caràcter general, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament un compromís més gran per evitar que les activitats complementàries siguin un àmbit de generació de desigualtat educativa, i més concretament: 

- Que estableixi contractes programa o altres mesures de finançament addicional amb els centres concertats corresponsables de l'escolarització equilibrada d'alumnat, per garantir aquesta corresponsabilitat i la igualtat d'oportunitats per a l'alumnat, especialment en zones socialment desfavorides on es manté la sisena hora al sector públic, com succeeix a Manlleu.

- Que reguli les activitats complementàries i també els ajuts per fomentar-ne l'accés, d'acord amb el que estableix la Llei 12/2009, de 10 de juliol, d'educació (article 50.3). 

- Que garanteixi la voluntarietat de la participació a les activitats complementàries ubicant l'activitat complementària abans o després de l'horari lectiu de matí o de tarda.

- Que garanteixi la diferenciació clara entre les activitats complementàries i les activitats lectives pel que fa al seu contingut curricular, i que impedeixi de manera més activa que hi hagi centres concertats que destinin l'hora complementària a reforçar el currículum oficial (especialment si hi ha alumnes que en queden exclosos per raons econòmiques), tal com estableix el Decret 198/1987, de 19 de maig, i la legislació en matèria d'educació. 

- Que valori els processos de transvasament d'alumnat socialment menys afavorit del sector concertat al sector públic i els seus efectes sobre la segregació escolar i sobre el dret a l'educació en igualtat d'oportunitats, i que es desenvolupin actuacions específiques per evitar casos com ara els canvis de centre a meitat de l'escolaritat per raons econòmiques, per exemple, si convé amb l'establiment d'ajuts recollits en l'ordenament jurídic vigent.

- Que faci una convocatòria d'ajuts per garantir l'accés en igualtat d'oportunitats a les activitats complementàries, tal com estableix la Llei 12/2009, de 10 de juliol, d'educació (articles 202 i altres).

- Que vetlli perquè cap alumne amb dificultats per sufragar-ne el cost quedi exclòs de les activitats complementàries, tal com estableix el Decret 198/1987, de 19 de maig (article 4).

- Que no autoritzi quotes per a les activitats complementàries quan aquestes siguin superiors al cost real de l'activitat, tal com estableix el Decret 198/1987, de 19 de maig (article 6), i garanteixi així la igualtat d'oportunitats i el caràcter no lucratiu d'aquestes activitats.

- Que estableixi els criteris per autoritzar les quanties màximes que els centres poden percebre, tal com estableix la Llei 12/2009, de 10 de juliol, d'educació (article 205.11).

- Que estudiï la possibilitat de fomentar el fraccionament de la quota en funció de les activitats que realitzi l'alumnat, com a mecanisme per afavorir-hi l'accessibilitat, quan les activitats tenen despeses i pressupostos diferenciats.

Tramitació

Data Administració Tràmit

29/05/2014 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
02/01/2015 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació
17/02/2015 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
26/10/2015 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
11/01/2016 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació

Expedients Relacionats

Q-00612/2014