Resolució
Q-00606/2011 Disconformitat amb l'extinció dels ajuts del Programa d'ajudes d'atenció social a persones amb discapacitat.

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Persones amb discapacitat
Data d'inici 04/02/2011
Data de l'últim moviment 21/03/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - No s'accepta la resolució

Plantejament

La persona interessada era beneficiària d'uns ajuts derivats del Programa d'ajudes d'atenció social a persones amb discapacitat i manifesta la seva disconformitat amb la supressió d'aquesta modalitat d'ajuts.

Contingut

De la informació aportada pel Departament de Benestar Social i Família, se'n desprèn que en alguns casos es van prorrogar ajudes per a serveis més enllà de la data límit establerta en la resolució de concessió i que el desembre de 2010 es van emetre diverses resolucions en què es declaraven extingides aquestes pròrrogues però que amb posterioritat el Departament va decidir allargar el pagament dels ajuts fins que les persones poguessin accedir a una prestació garantida equivalent en virtut de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l'autonomia personal i l'atenció a les persones en situació de dependència.

El Departament també exposa la voluntat de fer un seguiment individualitzat dels casos, d'estudiar si la persona amb discapacitat podia rebre una altra prestació garantida en el marc del Sistema Públic de Serveis Socials i de continuar abonant mentrestant els ajuts concedits.

Davant d'aquesta informació, el Síndic efectua les consideracions següents:

En primer lloc, quant a la naturalesa i les característiques d'aquestes ajudes, cal dir que són ajudes que es concedeixen en règim de concurrència i estan subjectes a disponibilitat pressupostària.

D'acord amb el contingut de l'article 7.2 del Decret 24/1998 de 4 de febrer, s'ha d'entendre que aquestes ajudes tenien una durada temporal i no generaven dret a continuïtat, sens perjudici de la possibilitat de renovar-les en funció d'allò que establís la convocatòria anual corresponent.  

No obstant això, si bé és cert que en la resolució de concessió es fixava la data límit del servei, alguns dels beneficiaris van continuar percebent l'ajut sense cap comunicació específica, situació que podria provocar-los confusió.

El Departament de Benestar Social i Família, amb posterioritat a les resolucions en què s'extingien algunes de les pròrrogues de l'ajut, va prendre el determini de prorrogar-ne la percepció fins a la data en què es reconegués una prestació garantida equivalent, però de la informació aportada no es desprèn que s'hagi adoptat una resolució que així ho estableixi. 

El Síndic, doncs, considera que caldria que aquesta decisió s'emparés en un acte o una resolució expressa que així ho establís, a fi de complir els requisits i les formalitats que han de seguir els actes administratius i la seguretat jurídica necessària en les actuacions administratives.

En segon lloc, en relació amb la incidència de la supressió dels ajuts, el Síndic ja va recomanar l'any 2009 quan es va deixar de convocar la modalitat d'ajuts per a serveis del Programa d'ajudes d'atenció social a persones amb discapacitat, mantenir totes les modalitats d'ajuts per a serveis establertes en aquest programa amb la finalitat d'oferir aquests serveis a les persones amb discapacitat que no hi poden accedir en virtut del règim aplicable a les persones amb dependència.

Respecte al règim d'incompatibilitats que menciona el Departament entre els serveis i les prestacions del Sistema Català d'Autonomia i Atenció a la Dependència (SCAAD) i les prestacions del Sistema Públic de Serveis Socials (SPSS), en el cas d'una persona dependent que fos beneficiària amb anterioritat d'un ajut del Programa d'ajudes d'atenció social amb discapacitat, s'hauria d'aplicar aquest règim d'incompatibilitats. Ara bé, aquestes previsions s'aplicarien únicament en aquells casos en què les ajudes d'aquest programa continuessin vigents.

D'altra banda, queden fora d'aquestes previsions les persones que no tenen reconeguda la situació de dependència coberta efectivament per la Llei 39/2006, de 14 de desembre, però que sí que tenen una discapacitat i per a les quals seria convenient un servei del tipus que cobria aquesta modalitat del Programa d'ajudes d'atenció social a persones amb discapacitat.

Segons el Síndic, la finalitat de les actuacions establertes pel Decret 24/1998, de 4 de febrer, manté la vigència avui en dia, ja que és evident que existeixen persones amb discapacitat que no estan emparades per la Llei 39/2006, de 14 de desembre, però que es poden beneficiar de serveis destinats al desenvolupament de la seva autonomia personal. Des d'aquest punt de vista, doncs, resulta convenient que, en la mesura que es donin aquestes circumstàncies, es mantinguin les modalitats d'ajudes previstes al Decret 24/1998.

Sense desconèixer les dificultats i les limitacions pressupostàries que poden condicionar el desenvolupament de les polítiques de foment en tots els àmbits, el Síndic suggereix que s'adoptin les mesures oportunes per:

- Regularitzar la situació pel que fa a les resolucions emeses durant el desembre de 2010 sobre l'extinció de les pròrrogues d'aquests ajuts.

- Informar expressament, i per escrit, totes les persones afectades per una pròrroga d'algun ajut del servei del Programa d'ajudes d'atenció social per a persones amb discapacitat de la seva situació i de les condicions en les quals continuen i podran continuar rebent aquest ajut.

- Possibilitar l'obertura de noves convocatòries d'ajuts d'aquest tipus, de manera que hi puguin accedir les persones amb discapacitat que reuneixen els requisits previstos pel Decret 24/1998, que regula el Programa.

Tramitació

Data Administració Tràmit

01/03/2011 Departament de Benestar Social i Família Sol·licitud d'informació a l'Administració
16/05/2011 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
25/11/2011 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
17/07/2012 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
16/08/2012 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
21/03/2013 Departament de Benestar Social i Família Vulneració

Expedients Relacionats

Q-06259/2010