Resolució
Q-00614/2014 Disconformitat amb la decisió del Departament d'Ensenyament de tancar l'escola El Castell de Tona

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Preinscripció a l'educació i centres
Data d'inici 03/02/2014
Data de l'últim moviment 25/03/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa exposa la seva disconformitat amb la decisió del Departament d'Ensenyament de tancar l'escola El Castell de Tona.

Contingut

Atès que el Síndic ja va rebre una altra queixa el 2013 referida aquesta mateixa qüestió, reitera la resolució emesa en aquell moment:

El Departament d'Ensenyament justifica la seva decisió amb les previsions d'evolució demogràfica del municipi, en un context de necessitat de racionalitzar la inversió en centres per les limitacions pressupostàries actuals, i amb la disponibilitat d'oferta sobrant per donar resposta a les necessitats d'escolarització existents.

Aquesta evolució demogràfica evidencia, a criteri del Departament d'Ensenyament, que no és necessària una cinquena línia al municipi, per la qual cosa s'ha decidit tancar progressivament l'escola El Castell, d'una línia. 

Pel que fa a aquest punt, el Síndic no aprecia actuació irregular per part del Departament d'Ensenyament, atès que aquesta administració pot adoptar la decisió de suprimir centres en el marc de les seves competències, i atès que aquesta supressió no malmet necessàriament les condicions de qualitat i equitat en què els alumnes estaran escolaritzats a partir del curs 2013/2014 

Aquesta discrecionalitat de què disposa el Departament d'Ensenyament en la programació de l'oferta educativa, però, no impedeix que la decisió adoptada del tancament progressiu, tot i que pugui estar justificada per determinats criteris de planificació educativa, tingui alguns riscos pel que fa a la planificació d'un servei educatiu de qualitat. 

A criteri del Síndic, ateses les limitacions pressupostàries existents en l'actualitat i atès que l'escola El Castell té previsió de tancament a mitjà termini, el risc principal té a veure amb la possible manca d'inversió al centre i amb el progressiu deteriorament del seu projecte educatiu, si no s'adopten les mesures oportunes per evitar-ho.

En aquest sentit, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament que garanteixi el bon funcionament de l'escola El Castell mentre no hagi cessat definitivament la seva activitat, a fi d'evitar que la seva situació de provisionalitat afecti la qualitat educativa que ofereix a l'alumnat escolaritzat.

En cas de fusió amb l'escola Era de Dalt, un altre risc podria ser la possible sobreocupació del centre receptor d'alumnat. Per valorar aquesta situació, doncs, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament amb quina previsió temporal de tancament treballa per a l'escola El Castell, i, en cas de previsió de fusió dels dos centres públics del municipi, quines actuacions hi ha previstes per garantir l'adequació de l'escolarització del seu alumnat.

Tramitació

Data Administració Tràmit

07/02/2014 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació
18/03/2014 Departament d'Ensenyament No irregularitat
24/03/2014 Serveis Territorials d'Ensenyament a la Catalunya Central No irregularitat
25/03/2014 Departament d'Ensenyament Seguiment finalitzat

Expedients Relacionats

Q-02157/2013