Resolució
Q-00616/2014 Disconformitat amb l'Ajuntament de Collbató per la denegació d'accés a l'expedient de concessió de llicència urbanística i de llicència d'activitats d'una finca del municipi

Matèries
Polítiques territorials
Urbanisme i habitatge
Disciplina urbanística i inspecció
Data d'inici 03/02/2014
Data de l'últim moviment 12/08/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Collbató Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb l'Ajuntament de Collbató per la denegació d'accés a l'expedient de concessió de llicència urbanística i de llicència d'activitats d'una finca del municipi on es porta a terme una activitat de centre residencial d'acció educativa.

Considera que qualsevol ciutadà o ciutadana, en exercici de l'acció pública en matèria d'urbanisme, pot exigir davant els òrgans administratius i davant la jurisdicció contenciosa administrativa el compliment de la legislació i del planejament urbanístics.

Contingut

Segons l'ordenament jurídic vigent (Llei 8/2007, de 28 de maig, del sòl; Decret legislatiu 1/2005, de 26 de juliol, que aprova el Text refós de la Llei d'urbanisme, i Llei reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa), la promotora de la queixa, en exercici de l'acció pública en matèria d'urbanisme, es troba plenament emparada per conèixer si les llicències atorgades s'ajusten a la normativa urbanística que li és d'aplicació i, a tal efecte, exercir les accions que consideri convenients.

Per fer efectiu l'exercici de l'acció pública, cal portar a col·lació els articles 35 i 37 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, relatius als drets dels ciutadans d'accés a la informació administrativa. És condició necessària per tal que un ciutadà pugui reaccionar contra un acte administratiu amb plenitud de possibilitats crítiques tenir coneixement dels elements de fet i de dret que hi concorren.
 
Així mateix, cal posar en relació l'exercici de l'acció pública en matèria d'urbanisme i el coneixement per part de la persona interessada del contingut de l'expedient que ha donat lloc a l'acte administratiu amb el dret fonamental de la tutela efectiva establert en l'article 24 de la Constitució. En la mesura que l'ordenament jurídic legitima els ciutadans a exigir el compliment de la legalitat en matèria d'urbanisme sense tenir-hi un interès concret, forma part del dret de tutela donar accés a la informació administrativa pertinent i resposta a les possibles impugnacions dels actes administratius que es facin sobre la base de l'exercici de l'acció pública.

Finalment, cal fer referència a la nova regulació del dret d'accés a la informació com un dret d'ampli àmbit subjectiu i objectiu, i del dret a la transparència i l'accés a la informació pública com a eixos vertebradors de tota acció política, continguda en la Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, i en la Proposició de llei de transparència, accés a la informació pública i bon govern, actualment en tramitació en el Parlament de Catalunya.

Malgrat que la regulació del dret d'accés contingut a la Llei 19/2013 no ha entrat en vigor encara, el Síndic entén que ha de ser el referent normatiu per valorar les peticions d'accés a la informació pública, justament perquè respon, en termes generals, als paràmetres de regulació dels països del nostre entorn i, molt especialment, els que fixa el Conveni 205 del Consell d'Europa, sobre accés als documents públics. 

D'acord amb això, el Síndic considera que les resolucions emeses per l'Ajuntament de Collbató mitjançant les quals es desestima la petició de la persona interessada d'obtenció de còpies de les llicències d'obres i d'activitats no són ajustades a dret. Per aquest motiu, el Síndic suggereix a l'Ajuntament que doni accés a la persona interessada als expedients de llicència d'obres i activitat sol·licitats i li atorgui les còpies oportunes.

Tramitació

Data Administració Tràmit

28/02/2014 Ajuntament de Collbató Sol·licitud d'informació a l'Administració
15/04/2014 Ajuntament de Collbató Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
25/04/2014 Ajuntament de Collbató Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
22/05/2014 Ajuntament de Collbató Resolució pendent d'acceptació
09/07/2014 Ajuntament de Collbató Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
28/07/2014 Ajuntament de Collbató Resposta a la resolució pendent d'acceptació
11/08/2014 Ajuntament de Collbató Irregularitat
12/08/2014 Ajuntament de Collbató Seguiment finalitzat