Resolució
Q-00632/2011 Manca d'actuació de l'Ajuntament de Figueres envers el presumpte incompliment de la llicència d'activitats per part d'un pub musical d'aquest municipi.

Matèries
Polítiques territorials
Medi ambient
Llicències d'activitats
Data d'inici 07/02/2011
Data de l'últim moviment 08/11/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Figueres Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la manca d'actuació de l'Ajuntament de Figueres envers diverses reclamacions que ha presentat contra el presumpte incompliment de la llicència d'activitats per part d'un pub musical situat als baixos del seu edifici.

Contingut

Un cop examinat el contingut de l'informe de resposta tramès per l'Ajuntament de Figueres, el Síndic ha arribat a la conclusió que el consistori manté una actitud passiva en aquest afer, en detriment dels drets del ciutadà.

Així doncs, el Síndic ha considerat oportú adreçar a l'Ajuntament les consideracions següents:

En primer lloc, el fet que l'Ajuntament no hagi acordat l'assumpció de les competències en matèria d'inspecció i sanció de les activitats incloses en l'àmbit d'aplicació de la Llei 11/2009, de 6 de juliol, no l'exclou d'intervenir. 

Per a això, és necessari que davant l'alerta telefònica d'un possible incompliment de l'horari de tancament en què es demani la presència de la policia, els agents aquesta hi compareguin immediatament per verificar i acreditar els fets denunciats. Al marge d'això, l'Ajuntament pot encarregar que es facin comprovacions periòdiques de forma aleatòria per determinar si es respecta o no l'horari de tancament, a banda de posar la situació en coneixement dels Mossos d'Esquadra o del Servei Territorial del Joc i d'Espectacles.

En segon lloc, al marge de les accions municipals que es poden fer en el marc de la Llei 11/2009 esmentada més amunt, l'Ajuntament ha d'intervenir necessàriament en l'àmbit d'aplicació de la Llei 16/2002, de 28 de juny, de protecció contra la contaminació acústica i del Reglament que la desenvolupa. En aquest sentit, la competència municipal d'intervenció en el marc d'aquesta llei és inqüestionable i, per tant, en rebre les denúncies pels sorolls que ocasiona l'activitat el primer que ha de fer l'Ajuntament és objectivar la incidència amb la realització dels mesuraments sonomètrics pertinents des de l'habitatge afectat. A partir del resultat, cal que l'Ajuntament adopti les decisions pertinents encaminades a sancionar els incompliments de la normativa vigent amb l'aplicació de mesures provisionals -com ara la reducció dels horaris de tancament- de conformitat amb l'article 6 de l'Ordre IRP/181/2007, de 30 de maig -o la suspensió temporal del funcionament de l'activitat- al marge d'ordenar l'adopció de mesures correctores.

I en tercer lloc, l'Ajuntament ha de requerir el titular de l'activitat perquè presenti un control periòdic de l'activitat i li ha de recordar que ha de tenir instal·lat un limitador de so amb registrador. Aquest limitador era una mesura que fixava la llicència municipal atorgada el 1995, per la qual cosa seria convenient que l'Ajuntament inspeccionés les condicions en què aquest aparell es troba instal·lat, per evitar-ne possibles manipulacions causants de les molèsties denunciades. 

Per tot això, el síndic s'ha adreçat a l'Ajuntament de Figueres i li fet els suggeriments següents:

- Quan un ciutadà truqui a la Policia Local se l'ha d'atendre com més aviat millor per verificar l'existència de la presumpta infracció denunciada i traslladar les actes als Serveis Territorials del Joc i d'Espectacles a Girona en aplicació dels principis de col·laboració i cooperació que han de presidir les relacions entre administracions.

- L'Ajuntament no pot renunciar a l'exercici de les competències derivades de la normativa vigent en matèria de protecció contra la contaminació acústica.

- El Síndic suggereix a l'Ajuntament que ordeni la realització d'un mesurament sonomètric que segueixi les determinacions fixades a la Llei, ja sigui per part dels serveis tècnics municipals o amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat, per conèixer el nivell d'immissió sonora que percep el promotor de la queixa.

- El Síndic suggereix a l'Ajuntament que es posi en contacte amb els Serveis Territorials del Joc i Espectacles a Girona per tal de determinar el procés que cal seguir en la realització d'inspeccions en matèria d'infraccions per incompliment dels horaris de tancament de l'activitat i el trasllat de les actes policials.

- En aplicació de la Llei 20/2009, de 4 de desembre, i del Decret 112/2010, el règim de control periòdic és aplicable, entre altres, a les activitats de bars musicals que estiguin subjectes a llicència municipal, és a dir, les que superin les 150 persones d'aforament.

L'Ajuntament de Figueres ha respost a aquests suggeriments del Síndic, i informa que durant el segon trimestre de l'any 2011 els titulars d'aquesta activitat hauran de complir les obligacions següents: presentar l'informe de control periòdic emès per una entitat d'inspecció i control acreditada per la Generalitat; instal·lar un limitador de so, i ajustar-se als valors límits d'immissió establerts pel Decret 176/2009, incorporant a l'activitat les mesures correctores necessàries.

Tanmateix, vista l'actitud que han manifestat els serveis tècnics municipals al llarg d'aquests anys, el Síndic continuarà fent un seguiment d'aquest assumpte per tal de vetllar perquè l'Ajuntament exigeixi als titulars de l'activitat el compliment del seus compromisos.

Tramitació

Data Administració Tràmit

20/04/2011 Ajuntament de Figueres Resposta a la comunicació a l'Administració de la queixa
19/05/2011 Ajuntament de Figueres Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
27/06/2011 Ajuntament de Figueres Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
20/07/2011 Ajuntament de Figueres Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
12/09/2011 Ajuntament de Figueres Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
11/10/2011 Ajuntament de Figueres Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
08/11/2011 Ajuntament de Figueres Resolució