Resolució
Q-00646/2010 Preocupació per la situació de set infants d'una família del barri de Llefià de Badalona.

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Equips d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (EAIA's)
Data d'inici 16/02/2010
Data de l'últim moviment 31/05/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Badalona Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució
Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora mostra la seva preocupació per la situació de set infants d'una família del barri de Llefià de Badalona.

La persona interessada explica que la gran dels set germans té tretze anys, que viuen tots amb la mare en una situació de gran precarietat en tots els àmbits, i que el pare té una ordre d'allunyament que no compleix. La gravetat de la situació ve donada pels fets següents: 

- Fa quatre mesos que no tenen llum ni calefacció.

- Els infants no mengen el que necessiten, només un àpat a l'escola.

- Vesteixen amb el que els dóna la gent.

- Una de les filles no s'ha registrat mai, no existeix legalment.

- La mare té la prestació del Programa interdepartamental de la renda mínima d'inserció (PIRMI), però una part de la quantia que rep la dóna a la família paterna a compte del lloguer.

- Els serveis socials fan el seguiment de la família, i cada dia hi va una treballadora familiar, que porta els infants al col·legi. Aquesta treballadora no està autoritzada a pujar al pis, per la qual cosa hi ha un cert absentisme i, de vegades, retards en l'arribada.

- El fill gran no ha assistit a classe en tot el curs per no haver fet la matrícula a l'institut (la preinscripció s'havia fet des de l'escola d'educació primària).

- Les nenes es veuen tristes, el seu rendiment acadèmic és molt baix, no fan deures, no tenen el material mínim.

Sembla que la família  amenaça els professionals i els serveis que intervenen en aquest cas i qualsevol que s'hi acosti, i els infants pateixen importants mancances en l'atenció més bàsica.

Contingut

L'Ajuntament de Badalona ha tramès un escrit i dos informes adjunts de l'escola i del centre obert al qual assisteixen alguns dels germans esmentats. Amb tot, no s'ha rebut encara resposta del Departament d'Acció Social i Ciutadania (en endavant DASC).

En vista del que s'exposa en els informes tramesos per l'Ajuntament, el Síndic entén que la situació d'aquests germans és d'alt risc, per la qual cosa el Síndic considera oportú posar-la en coneixement del DASC i fer arribar a aquest departament les seves consideracions i els seus suggeriments.

Segons els informes de l'Ajuntament de Badalona, s'observa que els set germans, d'edats compreses entre un any i mig i tretze anys, presenten diversos problemes derivats de l'entorn familiar i de la situació familiar: manca de recursos econòmics i administració inadequada dels recursos disponibles, insalubritat, manca de valoració de l'escolarització, manca de registre de la filla petita, manca de xarxa de suport familiar, delegació continuada de les funcions parentals, negligència en la cura dels infants, assumpció de responsabilitats inadequades per l'edat dels infants, trastorns del son, problemes de salut mental en el fill gran, i retard escolar en tots els germans.

En l'àmbit educatiu, es destaca que tenen un alt grau d'absentisme escolar continuat; que no compleixen l'horari d'entrades i sortides; que els infants esmentats no porten esmorzar, llibres, ni material i roba adients al temps meteorològic, i que el seu nivell escolar està molt per sota de la mitjana del grup classe.

En l'àmbit de salut, tot i que la mare manifesta que porta els fills a controls periòdics, s'observa una aparença de mala nutrició, manca d'abric a l'hivern i senyals de cansament i de dormir poc. D'altra banda, la mare no va fer el seguiment mèdic de la gestació de la darrera filla, sinó que va amagar l'embaràs, fet que va provocar l'ingrés del nadó en el moment del naixement. Els pares la visitaven cada tres o quatre dies.

En l'àmbit social, els infants presenten faltes d'assistència també al centre obert, i manifesten dificultats relacionals amb els seus iguals.

En l'àmbit psicològic, s'observa patiment interior, baixa autoestima, manifestacions d'agressivitat, tristesa i demandes d'atenció constant dels adults.

En els informes es fa constar que la mare ha manifestat que se sent desbordada, que té una sensació de solitud per manca de recolzament. Però també s'assenyala una manca de preocupació i cura dels infants per part de la mare, tant de manera individual com amb relació a l'escola i al centre obert.

Quant a les coordinacions dels serveis socials d'atenció primària amb l'equip d'atenció a la infància i adolescència (en endavant EAIA), s'assenyala el següent:

- El febrer de 2009 es va demanar assessorament a l'EAIA i es va acordar fer una reunió conjunta amb la mare dels infants per exigir el compliment del pla de treball acordat amb els serveis socials, la qual no es va arribar a fer perquè va néixer la seva filla petita. Aprofitant que la mare era a l'hospital en data 27 de març de 2009 es va fer informe amb caràcter d'urgència a l'EAIA.

- L'equip bàsic d'atenció social primària (en endavant EBASP) ha intentat mantenir reunions de coordinació amb l'EAIA però no ha estat possible. El novembre de 2009, l'EAIA els va comunicar que l'expedient d'aquesta família estava tancat, per la qual cosa l'EBASP va demanar quins criteris n'havien motivat el tancament, atès que no n'havien estat informats.

- El 19 de novembre de 2009 es va mantenir una reunió entre ambdós equips, en la qual l'EAIA va informar que l'expedient d'aquesta família no estava tancat i que la Direcció General d'Atenció a la Infància i Adolescència (en endavant DGAIA) tenia la tutela provisional del nadó. Es van establir uns criteris d'intervenció conjunta, entrevistes i coordinacions. 

- Aquestes coordinacions no s'han dut a terme, i l'EBASP ha estat informats altra vegada que l'EAIA té l'expedient tancat d'aquesta família des del mes d'abril de 2009, dada confirmada el setembre de 2010.

En vista d'aquesta informació, s'observa que les actuacions des dels serveis socials, l'escola i el centre obert no han estat suficients per compensar els dèficits d'aquesta família i, d'acord amb això, el Síndic suggereix al DASC, d'una banda, que l'EAIA de Badalona, estudiï i valori la situació personal i familiar d'aquests germans, atesos els indicadors d'alt risc per les mancances en la cobertura de les seves necessitats; i, d'altra banda, que segons el resultat de la valoració duta a terme, es proposin les mesures necessàries perquè aquests infants rebin la cura i l'atenció adequades en les seves necessitats bàsiques.

Tanmateix, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de Badalona la necessitat que de la els serveis socials municipals col·laborin amb l'EAIA i amb els diferents serveis de la DGAIA, per una bona resolució de la situació dels infants.

Tramitació

Data Administració Tràmit

18/02/2010 Ajuntament de Badalona Sol·licitud d'informació a l'Administració
18/02/2010 Departament d'Acció Social i Ciutadania (28/11/2006 - 26/12/2010) Sol·licitud d'informació a l'Administració
13/05/2010 Departament d'Acció Social i Ciutadania (28/11/2006 - 26/12/2010) Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
11/06/2010 Ajuntament de Badalona Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
15/09/2010 Ajuntament de Badalona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
21/09/2010 Departament d'Acció Social i Ciutadania (28/11/2006 - 26/12/2010) Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
21/09/2010 Ajuntament de Badalona Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
18/10/2010 Departament d'Acció Social i Ciutadania (28/11/2006 - 26/12/2010) Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
02/11/2010 Ajuntament de Badalona Resolució
02/11/2010 Departament d'Acció Social i Ciutadania (28/11/2006 - 26/12/2010) Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
30/12/2010 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
08/02/2011 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
11/04/2011 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
17/10/2011 Departament de Benestar Social i Família Reiteració posterior a la primera
25/11/2011 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
08/03/2012 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
23/04/2012 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Resposta a la comunicació a l'Administració de la queixa
14/05/2012 Departament de Benestar Social i Família Resolució
31/05/2012 Departament de Benestar Social i Família Seguiment finalitzat

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 8/1995, de 27 de juliol, d'atenció i protecció als infants i els adolescents i de modificació de la Llei 37/1991, de 30 de desembre, sobre mesures de protecció dels menors desemparats i de l'adopció- DOGC.2083 (02/08/1995)
Llei 37/1991/ de 30 de desembre, sobre mesures de protecció dels menors desemparats i de l'adopció- DOGC.1542 (17/01/1992)
Decret 2/1997, de 7 de gener, pel qual s'aprova el Reglament de protecció dels menors desemparats i de l'adopció- DOGC.2307 (13/01/1997)
Decret 306/1998, d'1 de desembre, de desplegament de la Llei 10/1997, de 3 de juliol, de la renda mínima d'inserció- DOGC.2784 (11/12/1998)