Resolució
Q-00661/2012 Disconformitat amb la suspensió d'una prestació de la renda mínima d'inserció

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Inclusió social
Data d'inici 02/02/2012
Data de l'últim moviment 02/09/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Empresa i Ocupació Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la manca de cobrament de la prestació de la renda mínima d'inserció.

Exposa que se li va suspendre la prestació amb efectes des de l'1 de setembre de 2011 i que no hi està d'acord. 

En la resolució de suspensió consta com a motiu de suspensió: ?l'incompliment de les obligacions dels beneficiaris que estableix l'article 5b) del Decret 384/2011, de 30 d'agost, en no haver comunicat un beneficiari que havia formalitzat un contracte de treball?. La persona interessada considera que la resolució es deu referir al contracte de treball que va formalitzar seu exmarit, però explica que el 12 de novembre de 2010 se'n va divorciar i que, per tant, aquesta persona no és beneficiària de la prestació. 

La persona interessada informa que va interposar recurs d'alçada el mes de gener de 2012, que encara no ha estat resolt.

Contingut

Després d'analitzar tota la informació de què es disposa, el Síndic conclou que a la persona interessada se li va suspendre la prestació de renda mínima d'inserció perquè el seu exmarit havia subscrit un contracte de treball quan ja no formava part de la seva unitat familiar.

D'acord amb això, el Síndic trasllada al Departament d'Empresa i Ocupació les consideracions següents:

En primer lloc, el Síndic recorda que convé que amb caràcter general s'expliciti en el text de les resolucions les dades concretes que s'han tingut en compte per adoptar la decisió, amb la finalitat de complir amb el deure de motivació dels actes administratius i possibilitar que la persona interessada exerceixi amb garanties el seu dret de defensa davant una resolució amb la qual no està d'acord.

En aquest cas concret, tot i que en la resolució no s'especifica, la persona interessada pensa que el contracte de treball motiu de la suspensió de la prestació deu ser del seu exmarit. Per tant, en la resolució caldria haver fet constar a quin beneficiari es refereix la resolució i la data d'inici d'aquest contracte.

En segon lloc, el retard a l'hora de resoldre del recurs d'alçada que va presentar la persona interessada contra la resolució que li suspenia la prestació de renda mínima d'inserció, a banda de suposar un incompliment en els terminis legalment fixats per resoldre'l, deixa aquesta persona mentrestant en una situació molt difícil, ja que tot i reunir els requisits per percebre la prestació se l'ha privat d'aquesta possibilitat, la qual cosa pot donar lloc o agreujar situacions extremadament crítiques que comporten un risc d'exclusió elevat.

D'acord amb l'article 115 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, el termini màxim per resoldre els recursos d'alçada és de tres mesos i, per tant, en aquest cas s'ha superat de molt aquest termini.

Caldria, per tant, evitar que s'allargui la situació en què es troba la persona interessada i actuar amb diligència extrema per resoldre aquest procediment de manera que es garanteixi que rep puntualment la prestació que li correspon.

Per tot això, el Síndic suggereix al Departament d'Empresa i Ocupació que resolgui amb celeritat el recurs d'alçada interposat per la persona interessada contra la resolució de 16 de desembre de 2011, i que l'estimi de manera que s'anul·li la suspensió i se li reconegui el dret a la prestació sense interrupció.

Tramitació

Data Administració Tràmit

04/04/2012 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Sol·licitud d'informació a l'Administració
05/06/2012 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
20/07/2012 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
24/12/2012 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
11/02/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
12/09/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la resolució pendent d'acceptació
14/01/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució pendent d'acceptació
20/02/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la resolució pendent d'acceptació
01/09/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Irregularitat
01/09/2014 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Irregularitat
02/09/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Seguiment finalitzat