Resolució
Q-00662/2014 Disconformitat amb la desestimació d'una moció presentada per un grup municipal de l'Ajuntament de Sant Pere de Riudebitlles

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Participació ciutadana, política i règim electoral
Data d'inici 05/02/2014
Data de l'últim moviment 11/06/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Sant Pere de Riudebitlles Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa, en representació d'un grup municipal de l'Ajuntament de Sant Pere de Riudebitlles, manifesta la seva disconformitat amb el fet que el Ple del 16 d'octubre rebutgés una moció que havia presentat el seu grup el mes de setembre de 2013.

En aquesta moció es plantejava, en primer lloc, que es retiressin tots els símbols franquistes de Sant Pere de Riudebitlles; i en segon lloc, que es dediqués un espai públic a l'escriptor, professor i reconegut antifranquista Xavier Romeu.

Aquesta moció va ser rebutjada pel Ple de l'Ajuntament amb el vot en contra de tots els regidors assistents, amb l'excepció del regidor del grup promotor de la queixa.

Contingut

El Síndic no pot qüestionar els acords adoptats legítimament pel Ple municipal en exercici de les seves competències, quan s'escullen entre diferents opcions jurídicament viables. 

Sens perjudici d'això, pel que fa específicament a la supressió de símbols franquistes, cal tenir en compte que l'article 15.1. de la Llei 52/2007, de 26 de desembre, per la qual es reconeixen i s'amplien drets i s'estableixen mesures a favor dels qui van patir persecució o violència durant la guerra civil i la dictadura, estableix el següent: 

?Les administracions publiques, en l'exercici de les seves competències, han de prendre les mesures oportunes per a la retirada d'escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions commemoratives d'exaltació, personal o col·lectiva, de l'aixecament militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la Dictadura. Entre aquestes mesures, s'hi pot incloure la retirada de subvencions o ajudes públiques.?

Aquesta previsió obliga totes les administracions a adoptar mesures per identificar i promoure la supressió dels símbols del règim militar, en línia amb el que suggeria la moció presentada pel grup promotor de la queixa. 

Pel que fa als símbols situats en edificis privats, el Síndic entén que correspon a l'Administració municipal identificar-los i proposar-ne als propietaris la supressió, amb el seu consentiment i fent-se càrrec de la despesa l'Ajuntament, com s'ha fet en altres municipis. 

En el marc d'aquestes consideracions, el Síndic demana a l'Ajuntament de Sant Pere de Riudebitlles que l'informi de les mesures que ha adoptat o preveu adoptar pel que fa a la supressió d'aquests símbols.

Tramitació

Data Administració Tràmit

17/03/2014 Ajuntament de Sant Pere de Riudebitlles Resolució pendent d'acceptació
05/05/2014 Ajuntament de Sant Pere de Riudebitlles Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
04/06/2014 Ajuntament de Sant Pere de Riudebitlles Resposta a la resolució pendent d'acceptació
10/06/2014 Ajuntament de Sant Pere de Riudebitlles Irregularitat
11/06/2014 Ajuntament de Sant Pere de Riudebitlles Seguiment finalitzat