Resolució
Q-00667/2013 Queixa per l'entrada em vigor de la Llei 10/2012, de 25 de juliol, de publicació de les balances fiscals

Matèries
Seguretat ciutadana i justícia
Administració de justícia
Mecanisme Català de Prevenció de la Tortura
Data d'inici 01/02/2013
Data de l'últim moviment 15/02/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Defensor del Pueblo de España Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El mes de novembre de 2012 es va aprovar la Llei 10/2012, de 25 de juliol, de publicació de les balances fiscals, que, entre altres qüestions, regula les taxes judicials, incrementa les quanties de les taxes ja existents i les fa extensives a tots els àmbits jurisdiccionals -a excepció del penal i el militar- i elimina algunes exempcions aplicables tant a persones físiques com jurídiques que la legislació recollia fins aquell moment.

Arran de l'entrada en vigor de la Llei 10/2012 esmentada, el Síndic ha rebut diverses queixes de ciutadans i institucions que consideren que vulnera alguns drets establerts en la Constitució.

Entre els escrits rebuts, cal fer una menció especial al que van presentar els col·legis d'advocats catalans l'1 de febrer de 2013, que anava acompanyat d'11.163 firmes.

Contingut

Després d'analitzar el text de la Llei 10/2012, el Síndic s'adreça al Defensor del Poble i li sol·licita que es duguin a terme les actuacions pertinents per tal de garantir les modificacions de la Llei 10/2012 que permetin preservar tant la igualtat de tracte davant la llei com el dret d'accés a la tutela judicial efectiva que, en opinió del Síndic de Greuges, es veuen afectats per diversos articles de la Llei esmentada, en concret els articles 1, 2, 3, 4 i 7. 

Com que el Síndic ha sabut que recentment el Defensor del Poble va presentar vuit recomanacions al Ministeri de Justícia per reformar diversos aspectes de la Llei esmentada i sol·licitar la correcció d'algunes de les pràctiques derivades de l'aplicació d'aquesta la legislació, a l'espera de l'aprovació per part de les Corts de la nova Llei d'assistència jurídica gratuïta, aquesta institució suggereix que aquestes recomanacions no siguin impediment perquè el Defensor del Poble presenti un recurs davant el Tribunal Constitucional contra aquesta norma.

El Síndic de Greuges, per la seva banda, recomana que l'actuació davant del Tribunal Constitucional procuri la modificació de la Llei 10/2012 per tal de garantir els objectius següents:

1. Que les persones físiques gaudeixin, com a regla general, de l'exempció de les taxes en la seva actuació davant la justícia com a garantia del dret d'accés a la tutela judicial efectiva.

2. Que, en qualsevol cas, les taxes existents es determinin aplicant el principi d'equivalència.

3. Que totes les taxes responguin a un principi de proporcionalitat, de manera que es recuperi la previsió de la Llei 53/2002 sobre la capacitat econòmica i que, en cap cas, compleixin funcions dissuasòries.

4. Que l'Administració i els organismes públics no gaudeixin en absolut d'una posició preeminent en l'exempció de taxes, atès que, a la pràctica, aquesta preeminència pot comportar un efecte dissuasori per als ciutadans que hagin de recórrer actuacions administratives.

5. Que es garanteixi una compensació als afectats que han hagut de pagar taxes judicials, de manera que en quedin exempts si el Tribunal Constitucional declara les modificacions oportunes a aspectes de la Llei 10/2012, o bé si la nova Llei d'assistència jurídica gratuïta que s'aprovi així ho preveu.

Tramitació

Data Administració Tràmit

15/02/2013 Defensor del Pueblo de España Resolució