Resolució
Q-00701/2011 Desestimació de l'Ajuntament de Barcelona d'una reclamació de responsabilitat patrimonial pels danys i perjudicis soferts com a conseqüència d'una caiguda a la via pública.

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Responsabilitat patrimonial
Data d'inici 09/02/2011
Data de l'últim moviment 31/07/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Barcelona Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la desestimació d'una reclamació de responsabilitat patrimonial que va adreçar a l'Ajuntament de Barcelona, pels danys i perjudicis soferts com a conseqüència d'una caiguda a la via pública el dia 12 de juny de 2008.  

La promotora manifesta que no s'han tingut en compte les proves que va aportar per tal d'acreditar els danys que va patir.

Contingut

Un cop examinada tota la documentació tramesa per l'Ajuntament de Barcelona, el Síndic considera que la reclamació s'ha tramitat correctament, d'acord amb el procediment reglamentàriament establert per a la resolució d'aquestes reclamacions. Tanmateix, la promotora de la queixa no està d'acord amb la resolució del seu cas. 

El Síndic ha constatat que la persona interessada ha aportat fotografies i la documentació que prova l'assistència mèdica el dia dels fets i el tractament posterior. A més, en el seu escrit de reclamació posa de manifest l'existència d'un testimoni, que la va socórrer en el moment de l'accident.   

Certament, correspon a la promotora de la queixa la càrrega de la prova de la relació de causalitat, que permeti imputar la responsabilitat a l'Administració, però el Síndic considera que no es poden obviar les dificultats en les quals, en casos com aquest, es troba la persona perjudicada, ja que li és força difícil aportar una prova que acrediti aquest nexe causal. 

Segons l'informe de l'Ajuntament, la persona interessada únicament va aportar fotografies de la via i documentació mèdica, proves clarament insuficients per acreditar la realitat del lloc exacte en què es va produir la caiguda i la seva causa. 

En aquest sentit, el Síndic considera que l'instructor de l'expedient hauria d'haver tingut en consideració el testimoni al qual es refereix la promotora de la queixa en el seu escrit, tot i que certament no va proposar-lo expressament com a prova. No obstant això, atès que dóna dades personals d'aquesta persona, el Síndic considera que aquesta prova testifical s'hauria d'haver practicat, motiu pel qual suggereix a l'Ajuntament que retrotragui les actuacions efectuades en aquest expedient al moment de la pràctica d'aquesta prova, i que, un cop s'hagi dut a terme, es dicti la resolució corresponent.

Tramitació

Data Administració Tràmit

17/02/2011 Districte de Gràcia Sol·licitud d'informació a l'Administració
31/03/2011 Ajuntament de Barcelona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
22/06/2011 Ajuntament de Barcelona Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
03/10/2011 Ajuntament de Barcelona Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
19/01/2012 Districte de Gràcia Sol·licitud d'informació a l'Administració
14/03/2012 Districte de Gràcia Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
13/04/2012 Districte de Gràcia Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
18/07/2012 Ajuntament de Barcelona Resolució
31/07/2012 Ajuntament de Barcelona Seguiment finalitzat