Resolució
Q-00739/2012 Disconformitat amb el cobrament de la quota de material fungible a les famílies per part d'una escola de Llagostera

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Altres
Data d'inici 06/02/2012
Data de l'últim moviment 28/09/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la manera com una escola de Llagostera cobra la quota de material fungible a les famílies.

Contingut

Segons l'informe del Departament d'Ensenyament, el 29 de febrer de 2012 la direcció de l'escola va lliurar a la promotora un escrit en què s'aclareixen els fets i es comunica la solució adoptada respecte a la publicació de les llistes d'alumnat amb impagament. En aquest escrit es reconeix l'error de fer pública informació sobre l'impagament del material fungible, i s'apunta que no es repetirà en el futur. Per tant, el Síndic entén que aquesta part de la queixa ha quedat resolta.

L'escrit de queixa, però, també remet a altres pràctiques que no han estat valorades per part de l'Administració educativa, com ara l'aportació d'un llibre a la biblioteca del centre per part de cada família, el suposat reclam del pagament de les quotes de material fungible als mateixos alumnes i la suposada advertència que el fet de no pagar les quotes de material fungible pot condicionar la participació dels alumnes en els treballs manuals i en les activitats escolars que es fan a classe. 

En vista d'aquest fet, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament que exposi el seu posicionament sobre aquests tres aspectes. 

Amb tot, el Síndic considera que si aquestes pràctiques són certes podrien contravenir les garanties de gratuïtat dels ensenyaments declarats gratuïts per la legislació en matèria d'educació. La Llei 12/2009, del 10 de juliol, d'educació (LEC), estableix que l'escolarització d'alumnes en els ensenyaments obligatoris i en els declarats gratuïts no pot estar condicionada al pagament d'aportacions econòmiques per part de les famílies.

Així mateix, el Síndic no considera adequat que la reclamació del pagament de les quotes de material fungible per part del centre es faci directament a través dels mateixos alumnes. La relació econòmica que manté l'escola amb la família es produeix amb els progenitors, atès que el pagament de quotes, si escau, forma part de la seva responsabilitat en l'exercici de les seves funcions parentals, no pas dels infants. 

Pel que fa a l'aportació d'un llibre per família, ha de tenir caràcter voluntari. En aquest sentit, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament que expliciti la voluntarietat en l'escrit de sol·licitud que s'adreça a les famílies. El fet que l'escrit de sol·licitud inclogui un títol de llibre diferent per a cada família i una data de lliurament dóna peu a considerar que aquesta col·laboració té caràcter obligatori.

Tramitació

Data Administració Tràmit

09/02/2012 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Sol·licitud d'informació a l'Administració
11/04/2012 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
07/05/2012 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
16/05/2012 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
21/08/2012 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
28/09/2012 Departament d'Ensenyament Resolució
28/09/2012 Departament d'Ensenyament Seguiment finalitzat