Resolució
Q-00741/2011 Manca d'actuació de l'Ajuntament de Torredembarra en relació amb una unitat d'actuació que afecta una finca.

Matèries
Polítiques territorials
Urbanisme i habitatge
Planejament i execució urbanística
Data d'inici 10/02/2011
Data de l'últim moviment 22/12/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Torredembarra Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa, propietari d'una finca, es queixa de l'Ajuntament de Torredembarra en relació amb la unitat d'actuació que afecta la seva parcel·la, i exposa els perjudicis que li està causant la manca d'execució d'aquesta unitat atès que d'aquest fet depèn que pugui començar a edificar.

Contingut

Basant-se en la informació aportada pel consistori, el Síndic observa que la unitat d'actuació objecte de la queixa té com a objectiu possibilitar la permuta de dos propietaris per ampliar la zona verda, que està establert com a sistema d'execució el sistema de compensació i que no es té constància de cap previsió en l'execució urbanística del sector. No consta tampoc en el Pla general d'ordenació urbanística del municipi el pla d'etapes en què s'haurien de fer efectius els procediments de gestió urbanística de la unitat d'actuació esmentada.

El Síndic assenyala que el planejament és un element normatiu que ordena urbanísticament el territori i, per aquest motiu, les determinacions establertes en les figures de planejament municipal neixen per ser complertes de manera obligatòria. Així mateix, el planejament suposa afrontar la qüestió fonamental de l'estatut jurídic del dret de propietat, motiu pel qual cal garantir la seguretat jurídica envers els interessos legítims dels propietaris particulars del sòl.
Cal dir també que l'urbanisme no s'esgota amb la redacció del planejament, sinó que en comporta l'execució efectiva.

En aquest sentit, l'article 58.1.i del Decret legislatiu 1/2010, de 3 d'agost, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei d'urbanisme de Catalunya, determina que els plans d'ordenació urbanística municipal han d'establir, per mitjà de l'agenda, les previsions temporals de l'execució del pla. A aquest efecte, entre la documentació que ha de contenir el pla, s'hi troba l'agenda.

En conseqüència, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de Torredembarra que estableixi les previsions temporals en què s'hauria de dur a terme la gestió urbanística d'aquesta Unitat d'Actuació a fi de garantir l'execució urbanística del planejament i la seguretat jurídica quant als drets dels propietaris de fer efectiu el contingut del dret de propietat.

D'altra banda, també li suggereix que respongui de forma expressa a l'escrit presentat per la persona interessada tal com estableix l'article 42 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.

Tramitació

Data Administració Tràmit

04/03/2011 Ajuntament de Torredembarra Sol·licitud d'informació a l'Administració
25/03/2011 Ajuntament de Torredembarra Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
21/07/2011 Ajuntament de Torredembarra Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
19/09/2011 Ajuntament de Torredembarra Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
22/09/2011 Ajuntament de Torredembarra Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
22/12/2011 Ajuntament de Torredembarra Resolució