Resolució
Q-00744/2010 Manca de resposta del Departament de Medi Ambient i Habitatge d'una denúncia pel mal estat d'un habitatge d'Adigsa.

Matèries
Polítiques territorials
Urbanisme i habitatge
Conservació i manteniment d'habitatges
Data d'inici 19/02/2010
Data de l'últim moviment 02/05/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Territori i Sostenibilitat Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa, que viu en règim de lloguer en un pis propietat d'Adigsa, exposa la seva disconformitat davant la manca de resposta del Departament de Medi Ambient i Habitatge (en endavant DMAH) a un escrit que va presentar el 10 de juliol de 2009, en què denunciava el mal estat del seu habitatge.

Contingut

L'anterior DMAH va trametre un informe i diversa documentació.

Un cop analitzada aquesta documentació, es va observar que les clàusules vuitena i novena del contracte d'arrendament signat el 15 de febrer de 2008 regulen qui s'ha de fer càrrec de les reparacions de l'habitatge. Així, doncs, la clàusula vuitena disposa que és obligació de la part arrendadora -Adigsa- fer les obres de conservació pel que fa a les condicions d'habitabilitat per a l'ús convingut (apartat a). També estableix que són despeses a càrrec de la part arrendatària les obres de reparació que tinguin el seu origen en el dany dolós o en la utilització negligent de l'habitatge de l'arrendatari o les persones que hi convisquin (apartat d), i també les petites reparacions originades pel desgast i per l'ús de l'habitatge (apartat e).
 
D'altra banda, l'article 21 de la Llei d'arrendaments urbans disposa que l'arrendador està obligat a fer les reparacions necessàries per conservar l'habitatge en les condicions d'habitabilitat.  

Atès que no es disposa d'elements suficients per determinar si les obres que sol·licita la persona interessada fan referència a les condicions d'habitabilitat de l'habitatge, el Síndic suggereix a aquesta persona que si no està conforme amb la valoració feta pel tècnic, s'adreci de nou a Adigsa -ara, Agència de l'Habitatge de Catalunya- i determini les obres que considera necessàries per conservar les condicions d'habitabilitat en l'habitatge i que, si escau, presenti alguna fotografia de l'estat actual de l'immoble. 

Finalment, pel que fa a la manca de resposta, el Síndic recorda al Departament de Territori i Sostenibilitat que cal que l'Administració eviti finalitzar els procediments amb resolucions estandarditzades, ja que es pot vulnerar el dret de la persona a obtenir una resposta congruent, com així es fa constar en el Codi de bones pràctiques administratives que aquesta institució va aprovar el 2 de setembre de 2009.

Posteriorment, el Departament de Territori i Sostenibilitat ha informat que s'estan prenent mesures per garantir l'habitabilitat de l'habitatge on viu la promotora de la queixa, per la qual cosa el Síndic dóna per finalitzada la seva intervenció en aquest assumpte.

Tramitació

Data Administració Tràmit

22/03/2010 Departament de Medi Ambient i Habitatge (20/12/2003 - 26/12/2010) Sol·licitud d'informació a l'Administració
04/11/2010 Departament de Medi Ambient i Habitatge (20/12/2003 - 26/12/2010) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
30/12/2010 Departament de Territori i Sostenibilitat Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
24/02/2011 Departament de Territori i Sostenibilitat Resolució
02/05/2011 Departament de Territori i Sostenibilitat Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Decret 455/2004, de 14 de desembre, de regulació del Pla de rehabilitació d'habitatges de Catalunya- DOGC.4281 (16/12/2004)