Resolució
Q-00763/2015 Queixa relativa als problemes que tenen els veïns d'un edifici de Barcelona per sortir del garatge

Matèries
Polítiques territorials
Urbanisme i habitatge
Mobilitat
Data d'inici 09/02/2015
Data de l'últim moviment 23/09/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Barcelona Pendent d'acceptació per l'administració

Contingut

El promotor de la queixa, en representació d'una comunitat de propietaris de Barcelona, exposa que els vehicles que estacionen sobre la vorera i, de vegades, sense respectar la longitud del gual del seu edifici els ocasionen moltes dificultats i de vegades la impossibilitat de sortir del garatge. La dificultat es veu agreujada perquè el carrer té un pendent molt elevat que fa difícil efectuar maniobres amb el vehicle.

Segons informa, ha presentat instàncies a la seu del Districte per exposar la problemàtica i demanar una solució, però l'Ajuntament encara no ha dut a terme cap actuació. La solució que proposava el promotor de la queixa era la col·locació d'un limitador de gual.

El Síndic recorda que la llicència de gual atorgada comporta la reserva de via pública durant vint-i-quatre hores per poder accedir al pàrquing, i que l'assistència de la grua no és possible per l'orogènia del terreny. Per tant, el Síndic suggereix a l'Ajuntament que valori la solució proposada pel promotor i li doni una resposta expressa sobre l'adopció d'aquesta mesura concreta.

D'altra banda, la causa de la problemàtica exposada pel promotor, és a dir, els vehicles estacionen a sobre la vorera, també impedeix que els vianants circulin per les voreres i sovint que surtin dels portals dels seus habitatges, sobretot si porten cotxets de nadons o si es tracta de persones amb mobilitat reduïda. 

La Llei 20/1991, de 25 de novembre, de promoció de l'accessibilitat i supressió de barreres arquitectòniques, i el Decret 135/1995, de 24 de març, de desenvolupament de la Llei 20/1991, estableixen les condicions que han de permetre garantir a les persones amb mobilitat reduïda o qualsevol altre limitació l'accessibilitat, i promoure les mesures de fonament i control en el compliment de la normativa adreçada a suprimir i evitar qualsevol tipus de barrera o obstacle físic o sensorial. També l'article 94 del Reial decret 1428/2003, de 21 de novembre, que aprova el Reglament de circulació, prohibeix l'estacionament de vehicles en les voreres, passejos i altres zones destinades al pas de vianants.

D'acord amb això, el Síndic suggereix a l'Ajuntament que adopti les mesures necessàries per garantir el dret d'accessibilitat en els carrers on els vehicles estacionen a sobre de les voreres, i per garantir el compliment de la normativa de trànsit que prohibeix l'estacionament a sobre de les voreres.

Tramitació

Data Administració Tràmit

20/02/2015 Districte d'Horta-Guinardó Sol·licitud d'informació a l'Administració
07/04/2015 Districte d'Horta-Guinardó Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
27/04/2015 Ajuntament de Barcelona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
21/05/2015 Ajuntament de Barcelona Resolució pendent d'acceptació
23/09/2015 Ajuntament de Barcelona Reiteració a la resolució pendent d'acceptació