Resolució
Q-00764/2015 Disconformitat amb la incoació d'un expedient disciplinari i la suspensió d'assistència al centre educatiu durant 20 dies lectius imposada a un alumne d'un institut de Tarragona

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Assetjament escolar
Data d'inici 09/02/2015
Data de l'últim moviment 08/10/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Contingut

La promotora de la queixa exposa que la tutora del seu fill l'acusa d'uns fets dels quals no disposa de proves. La família manté que el dia dels fets l'alumne era en una altra localitat jugant un partit de bàsquet, motiu pel qual no era possible que l'autor dels fets fos ell. 

Posteriorment, s'ha obert un expedient disciplinari a l'alumne i se l'ha expulsat del centre durant 20 dies lectius. Tot i això, al comunicat d'inici de l'expedient no hi consten els fets pels quals s'imposa aquesta mesura. 

Segons el Departament d'Ensenyament, els fets que s'atribueixen a l'alumne són la reiteració de conductes contràries a les normes de convivència, i el motiu que fonamenta l'adopció de la mesura cautelar es refereix a aquestes conductes i a ?la seva conducta agressiva, que posa en perill la integritat dels altres alumnes, especialment dels més petits?.

La Llei 12/2009, de 10 de juliol, d'educació, estableix en l'article 37.1. d) que es consideren faltes greument perjudicials per a la convivència en el centre educatiu ?la comissió reiterada d'actes contraris a les normes de convivència del centre?. En conseqüència, no s'observen indicis d'irregularitat en la sanció d'aquestes conductes per part del centre.

Quant a la informació facilitada respecte de les amonestacions a l'alumne i les conductes que les motiven, la família manifesta que no n'ha estat informada i que l'alumne no va traslladar les comunicacions als progenitors.

La Llei 12/2009 estableix a l'article 25 que les mares, els pares i els tutors tenen dret a rebre informació sobre l'evolució educativa de llurs fills. En aquest sentit, els incompliments de les normes de convivència del centre, en cas que es produeixin, també formen part d'aquest procés i han de ser coneguts per les famílies.

Per tot això, el Síndic suggereix al Departament d'Ensenyament, d'una banda, que es revisi el procediment de comunicació a les famílies de conductes contràries a la convivència, de manera que s'asseguri i quedi constància que aquestes reben la informació; i de l'altra, que en cas que no s'hagi fet, s'informi els pares d'aquest alumne de les amonestacions i els comunicats que han motivat l'obertura d'un expedient disciplinari, i se'ls faciliti si ho demanen còpia de la documentació que conté l'expedient.

Tramitació

Data Administració Tràmit

11/02/2015 Serveis Territorials d'Ensenyament a Tarragona Sol·licitud d'informació a l'Administració
30/03/2015 Serveis Territorials d'Ensenyament a Tarragona Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
08/04/2015 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
16/04/2015 Serveis Territorials d'Ensenyament a Tarragona Sol·licitud d'informació a l'Administració
02/06/2015 Serveis Territorials d'Ensenyament a Tarragona Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
08/06/2015 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
18/06/2015 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació
30/07/2015 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació
07/10/2015 Departament d'Ensenyament Irregularitat
07/10/2015 Serveis Territorials d'Ensenyament a Tarragona Irregularitat
08/10/2015 Departament d'Ensenyament Seguiment finalitzat