Resolució
Q-00765/2014 Disconformitat amb la manca d'ajut de l'Ajuntament de Bellvei per pagar el servei de transport escolar d'una alumna de batxillerat resident a Bellvei i escolaritzada a l'institut de l'Arboç

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Beques i ajuts
Data d'inici 10/02/2014
Data de l'últim moviment 25/09/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Bellvei Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució
Consell Comarcal del Baix Penedès Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució
Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la manca d'ajut de l'Ajuntament de Bellvei per pagar el servei de transport escolar de la seva filla, alumna de batxillerat resident a Bellvei i escolaritzada a l'institut de l'Arboç.  

Exposa que l'import corresponent al primer trimestre va ser abonat per l'AMPA, i el del segon trimestre per l'Ajuntament de Bellvei. L'Ajuntament, però, li ha comunicat les dificultats que té per fer-se càrrec de l'import del tercer trimestre.

Contingut

D'una banda, el Síndic posa de manifest que el Decret 161/1996, de 14 de maig, pel qual es regula el servei escolar de transport per tal de facilitar el desplaçament de l'alumnat en l'educació obligatòria, estableix que la finalitat del servei escolar de transport és facilitar el desplaçament gratuït als alumnes d'educació obligatòria quan hagin d'escolaritzar-se fora del seu municipi de residència en un centre públic ordinari o d'educació especial proposat pel Departament d'Ensenyament, però no per a l'alumnat dels ensenyaments de batxillerat.

D'altra banda, però, cal recordar que la Llei 12/2009, de 10 de juliol, d'educació, estableix en l'article 6.3 que ?les administracions públiques, a fi de facilitar l'accés en condicions d'equitat als serveis escolars de menjador i transport durant els ensenyaments obligatoris i en els ensenyaments declarats gratuïts, han d'oferir ajuts als alumnes que visquin en poblacions sense escola, en nuclis de població allunyats o en zones rurals (...). Els ajuts poden cobrir totalment o parcialment la despesa, atenent la naturalesa del desplaçament i el nivell de renda de les famílies. Les administracions públiques han de promoure mesures que facilitin l'accés de tots els alumnes a les activitats complementàries i extraescolars i, si escau, als ensenyaments postobligatoris de batxillerat i de formació professional?.

Alhora, el Síndic també recorda que, un cop proveït un determinat servei públic, com ara el de transport, les administracions afectades han de vetllar per tal d'evitar que cap persona deixi de fer-ne ús per motius econòmics, i més encara quan aquest servei garanteix l'exercici efectiu d'un dret fonamental, com ara el dret a l'educació. Cal posar de manifest que l'ordenament jurídic, a més, estableix que aquest dret s'ha de garantir en condicions d'igualtat d'oportunitats.

Fetes aquestes consideracions, el Síndic demana al Consell Comarcal del Baix Penedès que, en coordinació amb el Departament d'Ensenyament i l'Ajuntament de Bellvei, garanteixi l'accés en condicions d'igualtat d'oportunitats al servei de transport escolar a la filla de la promotora, i que desenvolupi, si no existeix ja, un sistema d'ajuts que ho faci possible, també per a l'alumnat de batxillerat.

Tramitació

Data Administració Tràmit

21/02/2014 Consell Comarcal del Baix Penedès Resolució pendent d'acceptació
25/03/2014 Consell Comarcal del Baix Penedès Resposta a la resolució pendent d'acceptació
11/04/2014 Consell Comarcal del Baix Penedès Irregularitat
23/05/2014 Consell Comarcal del Baix Penedès Resolució pendent d'acceptació
17/06/2014 Consell Comarcal del Baix Penedès Resposta a la resolució pendent d'acceptació
19/06/2014 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació
19/06/2014 Ajuntament de Bellvei Resolució pendent d'acceptació
19/06/2014 Consell Comarcal del Baix Penedès Resolució pendent d'acceptació
28/07/2014 Consell Comarcal del Baix Penedès Resposta a la resolució pendent d'acceptació
07/08/2014 Ajuntament de Bellvei Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
07/08/2014 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
02/10/2014 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació
17/10/2014 Consell Comarcal del Baix Penedès Irregularitat
17/10/2014 Departament d'Ensenyament Irregularitat
23/09/2015 Ajuntament de Bellvei Irregularitat
25/09/2015 Consell Comarcal del Baix Penedès Seguiment finalitzat
25/09/2015 Departament d'Ensenyament Seguiment finalitzat
25/09/2015 Ajuntament de Bellvei Seguiment finalitzat