Resolució
Q-00776/2013 Disconformitat amb una factura emesa per Aigües de Barcelona en concepte d'habilitació d'una connexió de servei d'aigua

Matèries
Consum
Aigua
Data d'inici 06/02/2013
Data de l'últim moviment 19/12/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Aigües de Barcelona (AGBAR) Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb una factura emesa per Aigües de Barcelona per import de 481,02 euros en concepte d'habilitació d'una connexió de servei d'aigua. 

Exposa que és propietari d'un local a l'Hospitalet de Llobregat i que el mes de juny de 2012 el va llogar. A fi que el llogater pogués tenir aigua, va posar-se en contacte amb la companyia d'aigües per contractar el servei, i el van informar que havia d'abonar una factura de 481,02 pels treballs que s'havien de fer per habilitar la connexió. 

En data 3 d'agost de 2012 va enviar un fax a la companyia Aigües de Barcelona per sol·licitar la devolució de l'import de la factura, ja que considera que no es va dur a terme cap treball per habilitar la connexió. També va enviar diversos correus electrònics a l'empresa per expressar el seu desacord amb aquella factura i per sol·licitar que li indiquessin dels motius pels quals havia d'abonar aquell import. 

En resposta als correus electrònics, l'empresa el va informar que aquell import era per habilitar la connexió, però no li van indicar quins eren els treballs que s'havien dut a terme ni els motius pels quals l'import que havia d'abonar era aquell i no un altre, ni per què per poder disposar d'aigua en aquell local hi havia l'obligació d'abonar aquell import, atès que en el local dos mesos abans ja hi havia aigua i, per tant, no s'hi havia de fer cap treball. 

El promotor expressa que també va haver d'abonar 55,55 euros en concepte de drets de subministrament d'aigua i no hi està d'acord.

Contingut

El Síndic recorda que l'article 127 del Reglament general del Servei Metropolità d'Abastament Domiciliari d'Aigua a l'Àmbit Metropolità disposa el següent: ?Les entitats subministradores facturen als receptors del servei tots els conceptes aliens al consum d'aigua i que formen part de la prestació del servei, d'acord amb els preus i conceptes que prèviament hagi aprovat la Junta de Govern de l'EMSHTR, a proposta dels ajuntaments o de les entitats subministradores. Els receptors del servei que ho demanin han de rebre informació detallada de les tarifes vigents que els són d'aplicació abans de qualsevol actuació que d'acord amb aquest Reglament hagi d'efectuar l'entitat subministradora.?

En consultar el Butlletí Oficial de la Província de Barcelona, el Síndic ha constatat que el dimecres 28 de desembre de 2011 es va publicar l'anunci sobre l'aprovació de l'acord de la Junta de Govern de l'Àrea Metropolitana de Barcelona sobre els preus dels productes aliens a la venda d'aigua per als municipis metropolitans subministrats per la Societat General d'Aigües de Barcelona, SA, que entraven en vigor a partir de l'1 de gener de 2012.   

En el punt segon s'estableix que per als drets de connexió a edificis en funció de la capacitat de subministrament que pot ser utilitzada pel conjunt d'usuaris d'un immoble o establiment comercial o industrial (quan el cabal de connexió és de 2,5 m3/h) l'import que cal abonar és de 923,69 euros. Tot i això, no consta que estigui establert un preu per al supòsit que ens ocupa.  

D'acord amb l'article 32.3 del Reglament, una connexió de servei es considera en desús quan, un cop finalitzat o rescindit el contracte o tots els contractes de subministrament a un immoble, el tram de connexió de servei extern queda a la lliure disposició de l'entitat subministradora, que pot prendre les mesures que consideri oportunes. En aquest cas, d'acord amb les dades de què es disposa, quan es va finalitzar el contracte de subministrament que hi havia hagut al local del promotor, aquella connexió va quedar en desús i quan al cap de poc temps des que s'havia rescindit el contracte es va sol·licitar de nou l'alta del subministrament, l'entitat subministradora va poder adaptar la connexió existent. Cal destacar, però, que en cap de les cartes enviades ni en els correus electrònics s'especifiquen els treballs de forma detallada ni la raó per la qual es requereix la quantitat de 407,64 euros per a l'habilitació de la connexió més els drets de l'alta del subministrament, tal com demanava el promotor. 

En la carta que es va enviar a l'adreça objecte del subministrament en data 6 de setembre de 2012, s'indicava que atès que en aquest cas no s'ha d'executar la connexió sinó habilitar-la, l'import que es liquida és inferior al que va pagar l'anterior propietari, però el Síndic no entén que aquesta explicació pugui justificar que es requereixi al promotor un import de 407,64 euros més IVA. 

Cal recordar que d'acord amb els articles 123-2 i 253-2 del Codi de consum, les persones consumidores tenen dret a rebre un pressupost en què hi ha de constar, almenys, la identitat i l'adreça del prestador, les operacions que s'han de dur a terme, l'import, el termini de validesa, la data aproximada i la durada prevista de realització del servei. Tot i això, no consta que tota aquesta informació constés en l'oferta per import de 481,02 euros que es va enviar a la persona interessada

D'acord amb les consideracions anteriors, el Síndic suggereix a Aigües de Barcelona, d'una banda, que completi la resposta donada al promotor de la queixa amb relació a l'import que es va abonar en concepte d'habilitació de la connexió i que se l'informi dels motius pels quals va haver d'abonar aquest import per l'habilitació de la connexió més els drets corresponents a l'alta del subministrament; i de l'altra, que les ofertes que s'elaborin arran d'una sol·licitud per donar d'alta el servei d'aigua, com ha passat en el cas objecte de la queixa, continguin la informació que s'estableix en els articles 123-2 i 253-2 del Codi de consum, en la mesura que sigui possible, i, en cas que es tracti d'un preu aprovat, que es faci constar la publicació de l'acord d'aprovació.

Tramitació

Data Administració Tràmit

04/03/2013 Aigües de Barcelona (AGBAR) Sol·licitud d'informació a l'Administració
21/03/2013 Aigües de Barcelona (AGBAR) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
30/08/2013 Aigües de Barcelona (AGBAR) Resolució pendent d'acceptació
16/10/2013 Aigües de Barcelona (AGBAR) Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
16/12/2013 Aigües de Barcelona (AGBAR) Resposta a la resolució pendent d'acceptació
18/12/2013 Aigües de Barcelona (AGBAR) Irregularitat
19/12/2013 Aigües de Barcelona (AGBAR) Seguiment finalitzat