Resolució
Q-00784/2012 Disconformitat amb diverses qüestions que afecten els agents de la policia local de Teià en el desenvolupament dels seus serveis professionals

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Funció pública
Data d'inici 07/02/2012
Data de l'últim moviment 05/11/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Teià Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa, policia local de l'Ajuntament de Teià, manifesta la seva disconformitat amb diverses qüestions que l'afecten en el desenvolupament dels seus serveis professionals: 

a) Manca de resposta a la sol·licitud que va formular el 22 de desembre de 2011 per a l'elaboració d'un quadrant de feina anual dintre del termini establert en l'Acord de condicions de treball i que permeti conciliar la vida familiar i laboral dels agents de la policia local.

b) Manca de resposta a la reclamació relativa al torn de nit que va haver de fer íntegrament durant tot el mes de febrer de 2011, excedint el termini convencionalment establert de més de dues setmanes consecutives.

c) Manca de condicions adequades de ventilació i salubritat dels vestidors 

d) Condicions de gaudi dels permisos derivats de la conciliació de la vida familiar i laboral tant pel que fa al dret a percebre íntegrament les retribucions durant el permís de paternitat com pel que fa a les absències per a visites o proves mèdiques prenatals.

Contingut

En l'informe tramès per l'Ajuntament de Teià es posa de manifest que pel que fa a les sol·licituds del quadrant de feina anual i a les indemnitzacions reclamades per la persona interessada, el 29 d'abril de 2013 es va facilitar al promotor la informació corresponent.

Tot i això, amb relació a algunes de les puntualitzacions que es fan en l'informe, el Síndic fa les consideracions següents:

1. Les administracions tenen per disposició legal, com estableixen tant l'article 42 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, com l'article 53 de la Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, el deure de dictar resolució expressa en tots els procediments i de notificar-la siguin els que siguin la forma i el mitjà d'iniciació.

Aquest deure genera un dret per als administrats a obtenir una resposta expressa a les seves sol·licituds amb independència del fet que per silenci es puguin entendre desestimades les sol·licituds respecte de les quals, un cop vençut el termini de què disposa l'Administració, no s'hagi practicat la notificació de la resolució expressa.

2. El venciment del termini establert sense que s'hagi dictat ni notificat la resolució expressa no eximeix l'Administració del compliment d'aquesta obligació legal, si bé opera als efectes de permetre a les persones interessades l'accés a la jurisdicció contenciosa administrativa en defensa dels seus drets i interessos.

3. El fet que les persones interessades no exercitin la via jurisdiccional no vol dir, però, que aquests considerin poc fonamentades les seves pretensions, sinó que en molts casos el cost econòmic elevat i la durada dels procediments els fan desistir d'iniciar aquesta via, si bé els queda la possibilitat d'adreçar-se a les institucions que tenen encomanada la supervisió de l'actuació administrativa per tal d'obtenir la resposta a què legalment tenen dret. Ben podria ser aquest el cas de la persona interessada, que ha acudit al Síndic de Greuges per manifestar el seu descontentament per la manca de resposta de l'Administració a les seves sol·licituds un cop transcorregut el termini de què l'Administració disposa per resoldre. 

D'altra banda, amb relació a la constitució d'una comissió paritària de seguiment de l'Acord de condicions de treball del personal funcionari de l'Ajuntament de Teià, a l'informe tramès es confirma que aquesta comissió no es va constituir perquè es va publicar el calendari laboral a la intranet corporativa a què tenen accés tots els treballadors de l'Ajuntament i es va publicar al BOE. 

Igualment, l'Ajuntament posa de manifest que a l'article 6 de l'Acord consta qui pot convocar una comissió extraordinària, i que el document també és d'accés a tot el personal de l'Ajuntament, ja que es va publicar al DOGC núm. 4513 de 18 de novembre de 2005.

Tanmateix, el cert és que la comissió té la funció de vigilar el compliment de l'Acord i interpretar-lo quan sigui convenient i no únicament amb relació al tema del calendari laboral. Igualment, el precepte que invoca l'Ajuntament determina de forma expressa l'obligació de constituir la comissió en el termini de quinze dies i estableix que es reunirà de forma ordinària cada quatre mesos a fi d'assegurar el compliment i aplicació de totes les condicions pactades.

Atesa la funció que aquest òrgan col·legiat té encomanada al mateix Acord, el Síndic demana a l'Ajuntament que, si l'Acord encara està vigent, doni les ordres oportunes per tal que es constitueixi la comissió per tal d'afavorir-ne l'eficàcia pràctica i difondre'n les actuacions entre el personal al qual és aplicable.

Finalment, amb relació a la manca de compliment de les recomanacions efectuades pel Servei de Prevenció de Riscos Laborals relatives als vestidors de la Policia Local, l'Ajuntament manifesta que, atès que aquestes recomanacions no són obligacions, es programaran per portar-les a terme en un futur en el Pla de prevenció de riscos laborals en funció de la seva prioritat i urgència.

El cert és, però, que l'article 14 de la Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscos laborals, estableix el dret dels treballadors a una protecció eficaç en matèria de seguretat i salut a la feina, la qual cosa pressuposa en el cas de l'Ajuntament un deure correlatiu de protecció enfront dels riscos laborals del personal al seu servei, alhora que el dret d'informació i formació en matèria preventiva forma part del dret d'aquest personal a una protecció eficaç en matèria de seguretat i salut a la feina.

Ateses aquestes circumstàncies i la finalitat essencialment preventiva de les recomanacions formulades al mes març de 2012, finalitat que únicament es pot assolir si s'adopten en un termini raonable, el Síndic demana a l'Ajuntament que adopti les mesures necessàries per aplicar aquestes recomanacions en el termini més breu possible.

L'Ajuntament de Teià ha acceptat els suggeriments del Síndic.

Tramitació

Data Administració Tràmit

05/03/2012 Ajuntament de Teià Sol·licitud d'informació a l'Administració
28/03/2012 Ajuntament de Teià Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
13/07/2012 Ajuntament de Teià Sol·licitud d'informació a l'Administració
08/10/2012 Ajuntament de Teià Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
12/04/2013 Ajuntament de Teià Segona reiteració / Obstaculització
02/05/2013 Ajuntament de Teià Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
28/06/2013 Ajuntament de Teià Resolució pendent d'acceptació
09/07/2013 Ajuntament de Teià Resposta a la resolució pendent d'acceptació
12/07/2013 Ajuntament de Teià Vulneració
30/10/2013 Ajuntament de Teià Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
12/03/2014 Ajuntament de Teià Reiteració a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
28/04/2014 Ajuntament de Teià Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
30/04/2014 Ajuntament de Teià Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
22/05/2014 Ajuntament de Teià Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
12/09/2014 Ajuntament de Teià Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
03/02/2015 Ajuntament de Teià Reiteració a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
19/02/2015 Ajuntament de Teià Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
27/02/2015 Ajuntament de Teià Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
15/09/2015 Ajuntament de Teià Reiteració a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
28/09/2015 Ajuntament de Teià Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
05/11/2015 Ajuntament de Teià Seguiment finalitzat