Resolució
Q-00791/2008 Denegació de la Diputació de Tarragona d'una bonificació del 20% de l’impost sobre béns immobles per tenir instal·lats panells solars tèrmics

Matèries
Administració pública i tributs
Tributs
Tributs locals
Data d'inici 19/02/2008
Data de l'últim moviment 19/04/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Tortosa Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució
Diputació de Tarragona Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor va sol·licitar a l'Ajuntament de Tortosa l'aplicació de la bonificació del 20% de la quota de l'IBI pel fet que el seu habitatge té instal·lats sistemes d'aprofitament tèrmic i elèctric de l'energia solar.

Contingut

Arran de l'anàlisi de la documentació i de la legislació aplicable, el Síndic fa les consideracions següents: El Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març va incorporar a l'article 74.5 una bonificació aplicable a l'IBI pels immobles que tinguin instal·lats sistemes per a l'aprofitament tèrmic o elèctric de l'energia solar: "Las ordenanzas fiscales podrán regular una bonificación de hasta el 50% de la cuota íntegra del IBI en los que se hayan instalado sistemas para el aprovechamiento térmico o eléctrico de la energía proveniente del sol. Los demás aspectos sustantivos y formales de esta bonificación se especificarán en la ordenanza fiscal." 

Els ajuntaments tenen un ampli marge d'autonomia per regular els aspectes substancials i formals d'aquests beneficis, mitjançant les seves ordenances fiscals, però dins del marc establert en la llei i respectant el principi constitucional d'igualtat. Aquesta bonificació es va introduir a l'article 75.5 de la derogada Llei 39/1988, pel Reial decret llei 2/2003, de 25 de abril, i estava restringida a immobles destinats a habitatges i a l'autoconsum. En aquests moments, l'article 74.5 del Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals s'ha ampliat a tots els béns immobles i no s'exigeix que sigui per a autoconsum. Per gaudir d'aquesta bonificació els immobles han de disposar de la instal·lació de sistemes d'aprofitament d'energia solar, que poden ser de dues classes: 

D’una banda, tèrmics, que aprofiten l'energia solar per a col·lectors que escalfen l'aigua. Aquestes instal·lacions han d'estar homologades amb un certificat de l'Administració. L'homologació està regulada al Reial decret 891/1980, de 14 d'abril, i a l'ordre del Ministeri d’Indústria i Energia de 28 de juliol de 1980. D'acord amb el Reial decret 1027/2007, de 20 de juliol, no és necessari ni un projecte tècnic ni una memòria tècnica per a les instal·lacions de menys de 5 Kw de potencia tèrmica nominal.

I d’altra banda, elèctrics, que aprofiten l'energia solar per a la producció d'electricitat. Cal subratllar que aquests sistemes no necessiten homologació. Aquest és el criteri contingut a l'ordenança de l'Ajuntament de Tortosa de 18 de desembre de 2006: "Als béns immobles en què s'hagin instal·lat sistemes per a l'aprofitament tèrmic o elèctric de l'energia provinent del sol, se'ls aplica una bonificació de 20% de la quota íntegra de l'impost. L'aplicació d'aquesta bonificació està condicionada al fet que les instal·lacions per produir calor incloguin col·lectors que disposin de l'homologació, condició que s'acreditarà amb la presentació d'un projecte tècnic i visat pel col·legi professional, on quedi reflectida la instal·lació prevista. En cap cas s'aplicarà la present bonificació pel compliment de les obligacions imposades de la 
normativa tècnica sectorial aplicable."

Aquesta ordenança condiciona l'aplicació de la bonificació pels supòsits d’instal·lacions per produir calor al fet que estiguin homologades; però per a les instal·lacions per produir electricitat no estableix cap condició. Per tant, si els beneficis fiscals s'han d'aplicar de forma estricta, sense utilitzar l'analogia per estendre’n l’aplicació, el Síndic entén que no seria jurídicament viable ampliar l'aplicació de la bonificació als habitatges que disposin de sistemes d'aprofitament tèrmic de l'energia solar no homologats, i tampoc seria jurídicament correcte exigir als supòsits d'aprofitament elèctric de l'energia solar altres requisits que els establerts legalment. Per tant, si es considera acreditat que el promotor va instal·lar al seu habitatge un sistema d'aprofitament tèrmic i elèctric de l'energia solar i va sol·licitar l'aplicació de la bonificació a l'IBI, s'entén que tot i que no disposi d'un sistema homologat d’instal·lació tèrmica es procedent l'aplicació de la bonificació pel fet de disposar d'un sistema d'aprofitament elèctric. Atès que no consta que l'ordenança disposi una altra cosa, la bonificació en qüestió és aplicable des del moment que se’n compleixen les condicions. 

Per això, el Síndic suggereix que s’adoptin els acords que en dret corresponguin per tal de revisar les liquidacions de l’IBI emeses a nom del promotor, i que s'anul·lin i es retornin, si escau, els imports satisfets.

Tramitació

Data Administració Tràmit

06/03/2008 Diputació de Tarragona Sol·licitud d'informació a l'Administració
21/04/2008 Diputació de Tarragona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
24/07/2008 Diputació de Tarragona Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
06/03/2009 Ajuntament de Tortosa Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
19/03/2009 Ajuntament de Tortosa Resolució
19/04/2011 Diputació de Tarragona Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 39/1988, de 28 de desembre, reguladora de les Hisendes Locals- BOE.313 (30/12/1988)
Reial decret 1027/2007, de 20 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament d'instal·lacions tèrmiques en els edificis- BOE.207 (29/08/2007)
Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals- BOE.59 (09/03/2004)