Resolució
Q-00796/2010 Queixa contra l'entitat col·laboradora d'adopció internacional Infància i Futur per una presumpta manca d'informació sobre l'estat de salut d'un menor adoptat originari de Rússia.

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Adopcions
Data d'inici 23/02/2010
Data de l'últim moviment 05/08/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

Les persones interessades exposen que van adoptar a un infant originari de la Federació Russa sense tenir coneixement que patia la síndrome d'alcoholisme fetal, la qual li va ser diagnosticada en una consulta que es va dur a terme a petició d'ells, un cop ja estava formalitzada l'adopció. Manifesten que en cap moment no van ser informats sobre la possibilitat que patís aquesta afecció greu no recuperable.

Contingut

De la informació que s'ha tramès al Síndic, se'n desprèn que es va arxivar l'expedient informatiu obert a l'entitat col·laboradora d'adopció internacional (en endavant ECAI Infància i Futur per aquest cas; que sembla que no s'ha confirmat el diagnòstic de la síndrome d'alcoholisme fetal, i, finalment, que l'evolució de l'infant és bona.

El Síndic indica que ha observat problemes perquè les ECAI i els pares adoptius obtinguin informació fidedigna sobre la salut dels infant originaris de Rússia, en el moment de l'assignació. Considera, per tant, s'haurien de fer els màxims esforços per tenir la certesa de la presència de malalties cròniques o irreversibles, sempre que això sigui possible. 

Altrament, en cas que les ECAI, per mitjà de les entitats interlocutores a Rússia, no puguin conèixer amb exactitud l'estat de salut de l'infant, caldria traslladar aquesta situació de manca de conformació de les dades relatives a problemes de desenvolupament dels infants assignats a les persones sol·licitants d'adopció.

D'acord amb el que s'ha exposat, el Síndic suggereix al Departament de Benestar Social i Família que s'asseguri que l'Institut Català de l'Adopció i les ECAI adoptin mesures per millorar el coneixement de l'estat de salut dels infants originaris de Rússia que han de ser adoptats a Catalunya.

Tramitació

Data Administració Tràmit

03/03/2010 Departament d'Acció Social i Ciutadania (28/11/2006 - 26/12/2010) Sol·licitud d'informació a l'Administració
30/12/2010 Departament de Benestar Social i Família Sol·licitud d'informació a l'Administració
08/02/2011 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
29/03/2011 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
29/04/2011 Departament de Benestar Social i Família Sol·licitud d'informació a l'Administració
26/05/2011 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
05/08/2011 Departament de Benestar Social i Família Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Decret 97/2001, de 3 d'abril, sobre l'acreditació i el funcionament de les entitats col·laboradores d'adopció internacional- DOGC.3369 (17/04/2001)

Expedients Relacionats

Q-00608/2013