Resolució
Q-00812/2011 Disconformitat amb la desestimació judicial d'una sol·licitud plantejada davant del Registre Civil d'Igualda sobre la rectificació de la inscripció de naixement d'un menor adoptat.

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Altres
Data d'inici 15/02/2011
Data de l'últim moviment 04/05/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució
Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa, de quinze anys d'edat, exposa el problema que li suposa el fet de no disposar de documentació acreditativa de la seva edat natural.

De la informació de què es disposa, se'n desprèn el següent:

En data 18 de juny de 2004, els seus pares adoptius van ser declarats idonis per adoptar-lo mitjançant certificat d'idoneïtat emès per l'aleshores Institut Català de l'Acolliment i de l'Adopció (en endavant ICAA).

En data 12 d'abril de 2005, el Tribunal de Primera Instància de la República d'Etiòpia va dictar sentència constitutiva d'adopció plena de l'infant amb aquesta parella.

Tanmateix, ni en la sentència d'adopció de data 12 d'abril de 2005 ni en el contracte d'adopció entre l'orfenat i la família adoptant de data 30 de març de 2005 no hi consta en cap moment la data exacta del naixement del menor. En el contracte d'adopció només s'esmenta que l'any 2005 el menor tenia set anys.

La persona interessada va ser inscrita al Registre Civil Consular de l'ambaixada d'Espanya a Addis Abeba (Etiòpia) i al Registre Civil de Madrid-Central, amb una data de naixement aproximada atès que no hi havia cap document que acredités veritablement la data exacta del seu naixement. Posteriorment es va traslladar el seu expedient al Registre Civil d'Igualada.

Un cop a Espanya, l'infant va ser sotmès a un reconeixement mèdic de control a la Unitat de Pediatria de l'Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona. Segons un informe mèdic de data 26 de setembre de 2007, l'edat òssia del menor no es correspon amb l'edat cronològica, sinó que correspon a dos anys més.

En data 17 de març de 2008 l'ICAA es va adreçar al Registre Civil d'Igualada per deixar constància de la necessitat que en la certificació literal de naixement del menor s'hi fes constar l'edat biològica, ja que en cas contrari aquesta situació podria provocar-li greus perjudicis en els àmbits educatiu i mèdic, entre altres.

Tanmateix, el promotor addueix que aquesta petició va ser desestimada pel jutge competent.

Contingut

En l'informe de l'actual Institut Català de l'Adopció (en endavant ICA) s'indica que de conformitat amb l'article 3 de la Llei 13/1997, de 19 de novembre, de creació de l'Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció, entre les funcions d'aquest institut no hi ha les d'inscripció o sol·licitud de modificació d'inscripcions de menors adoptats al registre civil.

No obstant això, per tal de donar suport a la sol·licitud plantejada davant del Registre Civil d'Igualda sobre la rectificació de la inscripció de naixement del promotor, es va lliurar als seus pares una carta adreçada al jutge del registre civil del seu domicili en què s'indicava que l'ICA informava de les circumstàncies de l'adopció tramitada i entenia que, en benefici del promotor, era necessari que a la certificació literal de naixement hi constés la seva edat biològica real. 

És el jutge encarregat del registre civil del lloc on es va presentar la sol·licitud qui té potestat per decidir sobre la competència de la demanda i, en cas d'admetre-la, ha de fer els requeriments que consideri oportuns per resoldre i notificar la decisió presa a la persona interessada, i també d'informar-la de les vies de reclamació en cas de disconformitat.

L'ICA no té constància de quin és l'estat actual d'aquesta demanda de rectificació, atès que es tracta d'una qüestió estrictament privada. Per aquest mateix motiu, tampoc no té coneixement del contingut de la sentència o de la interlocutòria emesa pel jutge encarregat del registre civil per tal de valorar l'argumentació de la seva denegació.

Tampoc no hi ha constància que s'hagi fet cap requeriment per part del jutge a l'ICA. 

Finalment, d'acord amb la informació rebuda, el Síndic ha suggerit a l'Institut Català de l'Adopció que ofereixi al promotor de la queixa tot el suport necessari dins del seu àmbit de competències.

D'altra banda, el Síndic també ha rebut resposta de la Fiscalia de Menors, en la qual s'indica que el contingut del Registre Civil espanyol és fefaent per si mateix i que el que compta és la veritat registral, la qual cal que s'ajusti a la realitat, però mentre no es rectifiqui el contingut del Registre, allò que indica el Registre Civil espanyol és cert. L'única manera de modificar-ne el contingut és impugnant-lo davant d'un jutge, el qual, un cop obert el procediment i practicades les proves, pot acordar-ne la modificació.

Així, la Fiscalia ha traslladat aquest assumpte al fiscal coordinador del Registre Civil perquè en tingui coneixement.

Tramitació

Data Administració Tràmit

16/03/2011 Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció (ICAA) Sol·licitud d'informació a l'Administració
22/03/2011 Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya Sol·licitud d'informació a l'Administració
07/04/2011 Fiscalia Provincial de Barcelona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
28/04/2011 Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció (ICAA) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
04/05/2011 Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya Resolució
04/05/2011 Departament de Benestar Social i Família Resolució