Resolució
Q-00817/2013 Disconformitat amb la manca de pagament d'una prestació de la renda mínima d'inserció, suspesa per error de l'Administració

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Inclusió social
Data d'inici 07/02/2013
Data de l'últim moviment 30/01/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Empresa i Ocupació Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la manca de pagament de la prestació de la renda mínima d'inserció que li va ser atorgada el 2010.

Exposa que el gener de 2012 se li va suspendre la prestació per ?rebutjar o abandonar el titular i/o un beneficiari una feina?, però que això es tractava d'un error material de l'Administració que ja es va rectificar i es va dictar la fi de la suspensió amb efectes des de l'1 de juliol de 2012. Tot i això, la persona interessada encara no ha percebut cap abonament.

Contingut

Segons les dades de què es disposa es desprèn que la resolució de suspensió es va basar en una informació errònia, que la documentació aportada per la persona interessada va demostrar que es tractava d'un error, i que -molt més tard- es va posar fi a la suspensió, mitjançant resolució de 14 de febrer de 2013.

En primer lloc, cal dir que resulta inadequada la modificació de la decisió que s'estableix a l'article 105.2 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú. Aquesta possibilitat fa referència a la rectificació d'errors materials o de fet, però que en cap cas han d'implicar una modificació del contingut substancial de la decisió que es plasma en l'acte administratiu rectificat. En aquest cas concret, en canvi, es tracta precisament de modificar una decisió errònia, i per tant el procediment adequat hagués estat la revocació.

Tot i que la voluntat de l'Administració sigui corregir un acte erroni, no es pot deixar de banda la necessitat de seguir el procediment oportú en cada cas, i en aquest sentit convindria que, d'ara en endavant, si es plantegen situacions similars es resolguin d'acord amb els procediments indicats, d'acord amb el que estableix la Llei 30/1992.

A banda d'això, cal valorar molt especialment el contingut i els efectes de les dues resolucions emeses. La prestació es va suspendre amb efectes des del gener de 2012, i els efectes de la represa són del juliol de 2012. Això, doncs, suposa la manca de reconeixement de la prestació durant sis mesos.

Tot i que no s'especifica, es pot deduir que la data d'efectes fixada té en compte el moment en què la persona interessada va presentar documentació per justificar l'error en la informació en què s'havia basat la suspensió. Si això fos així, s'entén que aquest no s'hauria de considerar un motiu suficient per justificar la diferència temporal entre la suspensió i la represa. 

Si, com s'ha indicat, s'ha comprovat que la suspensió es basava en dades errònies, i que per tant era injustificada, seria procedent la revocació i l'anul·lació de la suspensió, amb la mateixa data d'efectes. La revocació de la resolució administrativa implica l'anul·lació de tots els seus efectes.

De conformitat amb això, el Síndic suggereix al Departament d'Empresa i Ocupació que adopti les mesures oportunes per modificar la data d'efectes de la represa de la prestació i per reconèixer a la persona interessada les mensualitats corresponents des del moment de la suspensió.

Tramitació

Data Administració Tràmit

15/03/2013 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Sol·licitud d'informació a l'Administració
14/05/2013 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
20/11/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
20/01/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució pendent d'acceptació
06/03/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la resolució pendent d'acceptació
06/06/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució pendent d'acceptació
26/06/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la resolució pendent d'acceptació
08/10/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució pendent d'acceptació
24/11/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
23/12/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la resolució pendent d'acceptació
30/01/2015 Departament d'Empresa i Ocupació Seguiment finalitzat