Resolució
Q-00826/2014 Disconformitat amb la desestimació d'una sol·licitud de prestació de la renda mínima d'inserció

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Inclusió social
Data d'inici 12/02/2014
Data de l'últim moviment 25/11/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Rubí Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la desestimació de la seva sol·licitud de prestació de la renda mínima d'inserció per no acreditar una residència continuada i efectiva a Catalunya, com a mínim, amb un any d'antelació a la data de presentació de la sol·licitud.

Contingut

D'acord amb la informació tramesa per l'Ajuntament de Rubí, la desestimació de la sol·licitud es deu a la constatació de l'existència de períodes d'absència de Catalunya per part del promotor o la seva família, atès que es va incomplir el requisit establert a l'article 4.1 b) del Decret 384/2011, de 30 d'agost, que desenvolupa la Llei 10/1997, de 3 de juliol, de la renda mínima d'inserció. 

Aquest article, però, estableix que no computen com a absències que interrompen la continuïtat de la residència les sortides del territori català prèviament comunicades a l'òrgan que en fa el seguiment, que no superin un mes, en un període de dotze mesos. Per aquest motiu, el promotor aportava un document emès pel Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social per justificar l'absència de maig de 2013. Aquest document no té incidència en la causa de denegació, que es refereix al període anterior a la sol·licitud i no al període de tramitació o posterior a la resolució, però sí que en cas d'una nova sol·licitud podria acreditar el compliment d'aquest requisit. D'acord amb la informació aportada pel promotor, la manca de justificació del viatge era el motiu que s'esgrimia des dels serveis socials per no tramitar una nova sol·licitud de prestació un cop denegada la sol·licitud de 2011.

Els serveis socials certament no tenen la funció d'aprovar, o denegar la sol·licitud de la prestació però sí que, d'acord amb l'article 8 del Decret 384/2011, tenen la funció de preparar i elaborar els plans individuals d'inserció i reinserció social i laboral (en endavant PIR).

En aquest sentit, atesa la precària situació econòmica de la família, que té a càrrec cinc fills menors, i atès que l'Ajuntament no explicita el motiu pel qual no s'ha previst preparar un nou PIR a favor de la família, el Síndic suggereix que es valori aquesta opció.

Tramitació

Data Administració Tràmit

20/02/2014 Ajuntament de Rubí Sol·licitud d'informació a l'Administració
17/03/2014 Ajuntament de Rubí Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
15/07/2014 Ajuntament de Rubí Resolució pendent d'acceptació
21/08/2014 Ajuntament de Rubí Resposta a la resolució pendent d'acceptació
12/09/2014 Ajuntament de Rubí Irregularitat
21/05/2015 Ajuntament de Rubí Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
06/07/2015 Ajuntament de Rubí Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
25/11/2015 Ajuntament de Rubí Seguiment finalitzat