Resolució
Q-00844/2010 Manca de resposta de l'Ajuntament de Cervelló a una sol·licitud de llicència de primera utilització d'edificis i retorn de garanties

Matèries
Polítiques territorials
Urbanisme i habitatge
Accés i adquisició d'habitatges
Data d'inici 24/02/2010
Data de l'últim moviment 25/01/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Cervelló Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la manca de resposta de l'Ajuntament de Cervelló a la sol·licitud que va presentar el 21 de setembre de 2009, en què demanava l'atorgament de la llicència de primera utilització d'edificis i retorn de garanties.

Contingut

De la documentació aportada es desprèn que la llicència es va denegar el 24 de març de 2010 i, després que les persones interessades corregissin els aspectes assenyalats, finalment la llicència va ser atorgada el 23 de setembre de 2011. 

No obstant això, el Síndic recorda a l'Ajuntament que el termini per resoldre la llicència de primera utilització és d'un mes des de la presentació (article 91.4 del Reglament d'obres, activitats i serveis dels ens locals) i que el silenci de l'Administració té sentit positiu. 

És evident que en cap cas no es poden considerar adquirides per silenci administratiu facultats urbanístiques que contravinguin la llei d'urbanisme o el planejament urbanístic, i que el sentit positiu del silenci en matèria de llicències urbanístiques només es produeix si allò que se sol·licita s'ajusta a la llei i al planejament.

Tanmateix, la llicència és un acte de control preventiu de l'Administració i, com a tal, el seu atorgament ha de seguir el procediment que la llei disposa, sense que en cap cas el fet que no es puguin adquirir per silenci les facultats urbanístiques contràries al planejament o a la llei puguin excusar l'Administració del seguiment d'aquell procediment. En aquest sentit, el Síndic recorda que la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, permet de forma excepcional acordar l'ampliació del termini màxim de resolució i notificació mitjançant motivació clara de les circumstàncies concurrents.

Tramitació

Data Administració Tràmit

15/03/2010 Ajuntament de Cervelló Sol·licitud d'informació a l'Administració
11/06/2010 Ajuntament de Cervelló Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
08/11/2011 Ajuntament de Cervelló Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
25/01/2012 Ajuntament de Cervelló Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 24/2009, del 23 de desembre, del Síndic de Greuges- DOGC.5536 (30/12/2009)