Resolució
Q-00845/2015 Manca d'adequació de l'import d'una prestació de la renda mínima d'inserció als canvis en les circumstàncies del beneficiari

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Inclusió social
Data d'inici 10/02/2015
Data de l'últim moviment 13/07/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Empresa i Ocupació Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Contingut

El promotor de la queixa  manifesta la seva disconformitat amb la manca de resolució de diverses sol·licituds d'adequació de l'import de la prestació de la renda mínima d'inserció de la qual és beneficiari des de l'any 2013.

Exposa que en data 3 d'abril de 2014 va tramitar un informe de modificació d'ingressos de la unitat familiar mitjançant el qual demanava percebre l'import de la totalitat de la prestació que li correspon amb caràcter d'urgència, atès que ja no tenia ingressos econòmics procedents de la recollida de ferralla. Així mateix, en data 18 de desembre de 2014, va tornar a enviar un informe de modificació en què demanava que s'inclogués la seva parella de fet en l'expedient i reiterava la petició de percebre totalitat de la prestació tenint en compte la situació de dificultat econòmica en què es troben. Tot i això, encara no s'ha resolt cap d'aquestes sol·licituds.

D'acord amb la informació tramesa per la Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom, el 3 d'abril de 2014 els serveis socials bàsics van trametre una sol·licitud de modificació de l'import perquè el promotor havia deixat de rebre altres ingressos econòmics. Es constata que aquesta modificació no es va tramitar però no s'expressen els motius pels quals no s'ha fet, i s'indica que en la propera reunió de la Comissió Interdepartamental de la Renda Mínima d'Inserció es preveu fer la modificació oportuna.

D'altra banda, s'assenyala que la modificació demanada el 18 de desembre de 2014 no es pot atendre perquè la parella del promotor no pot tenir la condició de persona beneficiària atès que no disposa de permís de residència, i que així s'ha informat els serveis socials de referència. 

En vista d'aquesta informació, el Síndic suggereix al Departament d'Empresa i Ocupació, en primer lloc, que es resolgui com més aviat millor sobre la modificació de l'import de la prestació de què és titular el promotor per tal d'adequar-la a les seves circumstàncies; en segon lloc, que s'investiguin les causes per les quals no es va tramitar oportunament la petició de modificació efectuada l'abril de 2014, i que es prenguin les mesures oportunes per evitar que aquesta situació es torni a produir; i finalment, que es comuniqui al promotor, expressament i per escrit, la valoració sobre la petició de modificació tramitada el desembre de 2014, les causes per les quals no és procedent acceptar-la i, si escau, les gestions o els tràmits que hauria de fer per modificar-la.

Tramitació

Data Administració Tràmit

12/03/2015 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Sol·licitud d'informació a l'Administració
28/04/2015 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
18/05/2015 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
29/05/2015 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució pendent d'acceptació
19/06/2015 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la resolució pendent d'acceptació
10/07/2015 Departament d'Empresa i Ocupació Irregularitat
10/07/2015 Síndica Municipal de Greuges de Terrassa Irregularitat
10/07/2015 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Irregularitat
13/07/2015 Departament d'Empresa i Ocupació Seguiment finalitzat