Resolució
Q-00855/2014 Manca de resposta de l'Ajuntament de Castelldefels a dos escrits

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Problemes en les relacions familiars
Data d'inici 13/02/2014
Data de l'últim moviment 30/11/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Castelldefels Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució
Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Contingut

El promotor de la queixa exposa que, arran del procediment de separació i divorci amb la seva exdona i mare de la seva filla, els serveis socials de l'Ajuntament de Gavà van emetre un informe social referit a la situació de la menor. El promotor no està d'acord amb el contingut de l'informe ni amb l'actuació de la treballadora social, en concret amb el tractament de les dades personals des del Servei d'Atenció a les Famílies (en endavant SAF), prestat per la Creu Roja, motiu pel qual en dates 28 de novembre de 2012 i 4 de setembre de 2013 es va adreçar per escrit a l'Ajuntament de Castelldefels, escrits als quals no es va donar cap tipus de resposta. 

Un cop revisada la documentació de què es disposa, es dedueix que la queixa del promotor està propiciada pel seu desconeixement en relació amb les entitats que poden tractar les dades que ell facilitava al SAF, desconeixement que podria tenir l'origen en el fet que l'Ajuntament de Castelldefels no l'hagi informat degudament sobre el tractament de les seves dades, tal com exigeix l'article 5 de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal (en endavant LOPD).

Així, es fa referència que l'Ajuntament de Castelldefels, a requeriment de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades, ha aportat el document que actualment utilitza per tal de donar compliment a l'article 5 de la LOPD en relació amb totes les persones que són derivades al SAF. El Síndic, doncs, no entra a valorar la qüestió referent a les dades personals del promotor, la qual ha estat analitzada a fons des de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades.

Amb tot, atès que la situació familiar del promotor és molt complexa i consta que s'ha tornat a avaluar la situació de la seva filla en coordinació amb l'equip d'atenció a la infància i l'adolescència (en endavant EAIA), el Síndic s'ha tornat a adreçar a l'Ajuntament per rebre informació sobre aquesta qüestió. L'informe de resposta de l'Ajuntament llista totes les actuacions de suport i acompanyament a aquesta família empreses des dels Serveis Socials de Castelldefels des de l'any 2010.

A banda, la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) ha indicat que la filla del promotor consta al sistema d'informació de la infància i l'adolescència amb un expedient de risc obert, derivat als Serveis Socials de Castelldefels. Per aquest motiu, s'ha demanat al Departament de Benestar Social i Família, informació de seguiment sobre la valoració de la situació familiar per part de l'EAIA.

Posteriorment, l'Ajuntament ha informat que en data 22 de juliol de 2015 el promotor va tenir una entrevista amb la regidora de Serveis Socials i Dependència i amb els Serveis Jurídics de l'Ajuntament de Castelldefels, en el marc de la qual li van explicar el procediment per ser atès pel Servei d'Orientació Jurídica, però no va voler signar el document de consentiment de dades.

L'informe de l'Ajuntament també refereix que les consideracions que fa l'Agència Catalana de Protecció de Dades són en referència als documents de contractació del servei i sobre el document del consentiment de dades que s'usava l'any 2010, el qual va ser modificat l'any 2012-2013, i també s'ha tornat a revisar i modificar en el decurs dels anys 2014-2015.

Sobre les consideracions relatives a la situació familiar del promotor, l'informe de l'Ajuntament indica que en aquests moments l'únic equip que pot intervenir és l'EAIA referent del cas, i per tant, les mesures que cal adoptar les ha de fer aquest equip.

Amb aquesta informació, el Síndic dóna per closa la seva actuació en aquest assumpte amb l'Ajuntament de Castelldefels.

Tramitació

Data Administració Tràmit

17/03/2014 Ajuntament de Castelldefels Sol·licitud d'informació a l'Administració
05/05/2014 Ajuntament de Castelldefels Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
11/07/2014 Ajuntament de Castelldefels Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
16/10/2014 Ajuntament de Castelldefels Sol·licitud d'informació a l'Administració
17/10/2014 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Sol·licitud d'informació a l'Administració
01/12/2014 Ajuntament de Castelldefels Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
02/12/2014 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
17/12/2014 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
24/12/2014 Ajuntament de Castelldefels Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
09/06/2015 Ajuntament de Castelldefels Resolució pendent d'acceptació
09/06/2015 Departament de Benestar Social i Família No irregularitat
09/06/2015 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència No irregularitat
27/07/2015 Ajuntament de Castelldefels Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
28/09/2015 Ajuntament de Castelldefels Resposta a la resolució pendent d'acceptació
24/11/2015 Ajuntament de Castelldefels No irregularitat
30/11/2015 Departament de Benestar Social i Família Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració