Resolució
AO-00860/2011 Actuació d'ofici relativa als procediments de reconeixement de la situació de dependència i del dret d'accés als serveis i a les prestacions vinculades en què s'ha produït la defunció de la persona sol·licitant

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Gent gran
Data d'inici 17/02/2011
Data de l'últim moviment 10/02/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

En el conjunt d'actuacions relacionades amb els procediments derivats de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, s'ha plantejat amb freqüència la problemàtica derivada de la defunció de la persona sol·licitant durant la tramitació del procediment.

El Síndic ja va tractar aquesta qüestió en el marc d'una actuació d'ofici iniciada l'any 2008 (05426/2008), arran de la qual l'antic Departament d'Acció Social i Ciutadania, malgrat els suggeriments del Síndic, va informar que s'aplicarien els criteris recollits a la Instrucció 10/2009. D'acord amb el contingut d'aquestes instruccions, només es reconeix el dret a percebre les prestacions econòmiques derivades de la situació de dependència en els casos en què la defunció de la persona es produeixi després de la resolució d'aprovació del programa individual d'atenció (en endavant PIA). Alhora, el Departament indicava que estava a l'espera que l'Administració de l'Estat adoptés una decisió sobre aquesta qüestió, i que mentre això no es fes, s'aplicarien les previsions de la instrucció esmentada.

Tanmateix, el pla d'actuació del Departament de Benestar Social i Família exposat el 15 de febrer de 2011 davant la Comissió de Benestar, Família i Immigració del Parlament de Catalunya planteja entre les actuacions prioritàries la resolució dels procediments en què s'ha produït la defunció de la persona sol·licitant; i, segons les informacions publicades, es preveu el reconeixement de prestacions en determinats casos.

Tenint en compte això, el Síndic ha iniciat una actuació d'ofici per tal de conèixer el posicionament del Departament de Benestar Social i Família sobre aquesta qüestió i les mesures concretes adoptades per tal de resoldre aquests procediments.

Contingut

En l'informe de l'Institut Català de Serveis Socials, en síntesi, s'exposa que només es reconeixerà el dret a les prestacions econòmiques derivades de la situació de dependència en aquells casos en què la defunció de la persona es produeixi després de la resolució d'aprovació del PIA. Per tant, es manté el mateix criteri de l'anterior Departament sobre l'efectivitat dels drets i la resolució dels procediments.

En vista d'això, el Síndic ha fet arribar diverses consideracions al Departament de Benestar Social i Família:

1. La institució considera que, amb caràcter general, en la resolució d'aquests casos s'haurien de tenir en compte les consideracions exposades en reiterades ocasions; és a dir:

- que es resolguin tots els procediments de reconeixement de la situació de dependència i del dret d'accés als serveis i a les prestacions vinculades en què s'hagi produït la mort de la persona afectada;

- que el reconeixement de la situació de dependència produeixi efectes, amb les conseqüències que correspongui, sempre que s'hagi acreditat la situació de dependència de la persona sol·licitant;

- que la mort de la persona no impliqui necessàriament l'acabament del procediment, sinó que sempre que sigui possible es continuï per determinar l'existència o no d'una situació de dependència, i el reconeixement posterior dels drets que corresponguin; i

- que es reconeguin als causahavents de les persones dependents, un cop fets els tràmits pertinents, els drets econòmics derivats de la situació de dependència.

2. Els successius canvis de criteri sobre el posicionament de l'Administració a l'hora de tractar aquests supòsits ha comportat a les persones interessades una situació d'incertesa que no s'adequa als principis de seguretat, claredat i respecte a les expectatives legítimes de les persones interessades.  

3. El Síndic recorda que en tots els procediments afectats per aquesta situació, s'ha de dictar resolució expressa sobre el procediment de dependència iniciat, i igualment s'han de resoldre expressament totes les sol·licituds de prestacions meritades i no percebudes ?o reclamacions o altres tipus de sol·licitud de contingut similar- que hagin plantejat altres persones interessades en cada procediment, ja siguin els hereus o els familiars de la persona que va iniciar el procediment de dependència.

4. Finalment, s'ha de tenir en compte que l'Administració pública està sotmesa al principi de responsabilitat. Això implica que ha d'indemnitzar els particulars quan, com a conseqüència del funcionament normal o anormal dels serveis públics ?i en les condicions que marca la Llei- pateixin una lesió en els seus béns o drets.

Per això, caldria que el Departament dugués a terme una valoració individualitzada i de cada procediment de dependència, tenint en compte les múltiples possibilitats i incidències que es poden donar en cada cas, per tal de determinar si concorren les circumstàncies que, d'acord amb les previsions legals, donarien lloc a una indemnització a les persones interessades per una tramitació deficient d'aquests procediments; i que, quan es comprovi que es donen aquestes circumstàncies, s'instrueixi l'expedient de responsabilitat patrimonial corresponent.

Finalment, el Síndic entén que el fet que no s'hagi arribat a un acord amb l'Administració de l'Estat per a la compensació d'aquestes situacions no ha de derivar en un perjudici per a les persones afectades, ni és un obstacle legal perquè l'Administració que té atribuïda la responsabilitat de la gestió i resolució d'aquests procediments compleixi amb els deures establerts i reconegui els drets que corresponguin, tal com han fet altres comunitats autònomes.

Amb aquestes consideracions, el Síndic finalitza les seves actuacions en aquest assumpte.

Tramitació

Data Administració Tràmit

18/02/2011 Departament de Benestar Social i Família Sol·licitud d'informació a l'Administració
02/05/2011 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
29/09/2011 Departament de Benestar Social i Família Reiteració posterior a la primera
21/12/2011 Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
10/02/2012 Departament de Benestar Social i Família Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència- BOE.299 (15/12/2006)
Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú- BOE.295 (27/11/1992)