Un cop estudiada tota la informació tramesa pel Consorci d'Educació de Barcelona, el Síndic s'hi ha tornat a adreçar i l'ha informat que, arran d'una visita que la institució va fer a l'escola, es va poder constatar el greu deteriorament de les instal·lacions del centre, que es troba en unes condicions que no només no s'ajusten a la normativa o a qualsevol estàndard mínim de qualitat, sinó que es poden considerar atemptatòries de la dignitat dels infants que s'hi escolaritzen i els professionals que hi treballen, i que condicionen de manera determinant el dret dels infants a una educació en condicions d'igualtat reconegut a l'Estatut d'autonomia de Catalunya i a la funció del sistema educatiu com a instrument de compensació de les desigualtats socials reconeguda en l'article 13 de la Llei de drets i oportunitats de la infància i l'adolescència.
Així, el Síndic recorda al Consorci que tots els infants tenen dret a rebre una educació de qualitat, que no només inclou la qualitat del projecte pedagògic del centre o l'ensenyament, sinó també en un sentit global les instal·lacions en les quals es porta a terme (article 14 de la Llei orgànica reguladora del dret a l'educació).
Les pèssimes condicions materials que presenta l'escola, a més, reforcen inevitablement la situació de segregació del centre i són determinants en el fet que l'escola no tingui pràcticament demanda d'accés.
D'altra banda, en relació amb la composició social del centre, en l'informe del Consorci consta que s'està treballant per assolir una escolarització equilibrada a la ciutat de Barcelona, i que s'estan desenvolupant mesures específiques en aquesta línia.
Tanmateix, la visita al centre i la informació rebuda de l'AMPA han permès al Síndic observar que el percentatge d'alumnat amb necessitats educatives especials en aquesta escola és molt elevat. En aquest sentit, el percentatge d'alumnat amb necessitats educatives específiques pot girar entorn del 80%, i depassar aquesta xifra en alguns cursos.
En aquest context, l'escola presenta un baixíssim nivell de demanda en el procés de preinscripció, situació que ve afavorida de manera clara per l'estat de deteriorament sever de les seves instal·lacions i la seva inadequació per desenvolupar amb normalitat l'activitat escolar. Aquesta baixa demanda, provoca, al seu torn, una incorporació d'alumnat nouvingut un cop iniciat el curs escolar.
A més, segons l'AMPA, a l'escola s'hi assigna alumnat amb necessitats educatives específiques no només del barri, sinó fins i tot d'altres barris com Roquetes i Nou Barris, que es desplacen diàriament fins a aquesta escola.
En vista de tota aquesta informació, el Síndic fa els suggeriments següents al Consorci d'Educació de Barcelona:
1. Que, tot i el context de restricció pressupostària, s'executin les obres de millora previstes en aquest centre de forma prioritària.
2. Que s'ubiqui l'escola en un espai alternatiu fins que s'iniciï i es faci efectiva la reforma.
3. Que, a banda de la millora de les condicions materials, s'adoptin mesures compensatòries i d'atracció de la demanda específiques que permetin revertir la concentració d'alumnat estranger al centre.
4. Que s'exhaureixin les mesures previstes a la legislació vigent i de política educativa amb l'objectiu d'assolir cada cop més una escolarització equilibrada de l'alumnat en aquesta zona.
En aquest sentit, el Síndic es remet a les consideracions i als suggeriments de l'informe sobre la segregació escolar a Catalunya, presentat al Parlament el maig de 2008.