Resolució
Q-00864/2012 Disconformitat amb el retard en la programació d'una ressonància magnètica

Matèries
Polítiques socials
Salut
Gestió dels recursos sanitaris
Data d'inici 09/02/2012
Data de l'últim moviment 29/01/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Salut Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb el retard per programar-li una ressonància magnètica que li van prescriure l'11 de novembre de 2011.

Contingut

Un cop analitzada la informació de què es disposa, el Síndic observa que la prova de què estava pendent la persona interessada no es va qualificar com a urgent, sinó que com s'indica en la petició mateix es tractava d'una prova de control. Així, no sembla que en aquest cas ens trobem davant d'un supòsit de demora de programació.

El Síndic dedueix que en la visita de l'11 de novembre de 2011 es va produir un defecte de comunicació que va fer que la persona interessada pensés que l'havien d'intervenir amb urgència i, per aquesta raó, la prova, que entenia que s'havia de fer abans d'aquesta hipotètica intervenció, també s'havia de fer amb caràcter d'urgència.

Tal i com es recull en la Llei 21/200, de 29 de desembre, sobre els drets d'informació concernent a la salut i l'autonomia del pacient, i la documentació clínica, en qualsevol intervenció assistencial els pacients tenen dret a conèixer tota la informació obtinguda sobre la pròpia salut; la informació ha de formar part de totes les actuacions assistencials, ha de ser verídica i s'ha de donar de manera comprensible i adequada a les necessitats i els requeriments del pacient; i correspon al metge responsable del pacient garantir el compliment del dret a la informació.

És per això que el Síndic recorda al departament de Salut l'obligació que tenen els professionals que treballen en l'àmbit de la salut de proporcionar informació als pacients sobre els procediments que els afecten d'una manera clara i prou entenedora, per evitar situacions com la que s'ha produït en aquest cas.

Tramitació

Data Administració Tràmit

29/02/2012 Institut Català de la Salut Sol·licitud d'informació a l'Administració
15/05/2012 Institut Català de la Salut Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
07/09/2012 Departament de Salut Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
29/01/2013 Departament de Salut Resolució
29/01/2013 Departament de Salut Seguiment finalitzat