Resolució
Q-00870/2012 Disconformitat amb la manca de notificació de tres expedients sancionadors de trànsit incoats per la comissió de tres infraccions a la normativa de trànsit

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Procediment administratiu sancionador i expropiació forçosa
Data d'inici 09/02/2012
Data de l'últim moviment 26/06/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Interior Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la manca de notificació de tres expedients sancionadors incoats pel Servei Català de Trànsit per la comissió de tres infraccions a la normativa de trànsit.

Manifesta que va tenir coneixement que es tramitaven aquests expedients quan se li van practicar les notificacions corresponents a les provisions de constrenyiment dels tres expedients. Va interposar recurs de reposició, que ha estat desestimat.

Contingut

El Síndic recorda que la doctrina del Tribunal Suprem fixada en cassació ha estat clara a l'hora d'interpretar que per tal que la segona notificació sigui vàlida hi ha d'haver una diferència mínima de 60 minuts respecte de l'hora en què es va practicar el primer intent de notificació.

Per la seva banda, el Reial decret 1829/1999, de 3 de desembre, pel qual s'aprova el Reglament pel qual es regula la prestació dels serveis postals, estableix l'article 42 que, si en intentar la notificació al domicili de la persona interessada ningú se'n pot fer càrrec, cal fer-ho constar en la documentació de l'empleat de l'operador postal i, si escau, en l'avís de recepció que acompanyi a la notificació, juntament amb el dia i l'hora en què es va intentar, intent que cal repetir una sola vegada i en una hora diferent dins dels tres dies següents. 

Així doncs, els intents de notificació dels acords d'incoació dels tres expedients no han complert els requisits que exigeixen la Llei 30/1992, de 26 de novembre, i el Reial decret 1829/1999.

Per tant, els acords d'incoació es van notificar de forma edictal, sense respectar els requisits legalment establerts per la pràctica de les notificacions de les resolucions i actes administratius, motiu pel qual el Síndic suggereix al Departament d'Interior que retrotregui les actuacions administratives al tràmit de notificació dels acords d'incoació de la infracció, sens perjudici de la possible prescripció de les infraccions.

Posteriorment, el Departament d'Interior ha tramès un informe elaborat pel Servei Català de Trànsit que estableix que, un cop comprovat que la tramitació dels tres expedients ha estat incorrecta, mitjançant resolució de data 22 de març de 2013 s'ha efectuat la revisió d'ofici dels expedients sancionadors incoats contra el promotor i s'han arxivat les sancions corresponents. D'acord amb aquesta informació, el Síndic finalitza les seves actuacions en aquest expedient.

Tramitació

Data Administració Tràmit

23/03/2012 Servei Català de Trànsit SCT Sol·licitud d'informació a l'Administració
03/05/2012 Servei Català de Trànsit SCT Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
07/11/2012 Servei Català de Trànsit SCT Suspensió d'actuacions
27/02/2013 Departament d'Interior Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
15/04/2013 Departament d'Interior Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
16/04/2013 Departament d'Interior Resposta a la resolució pendent d'acceptació
23/04/2013 Departament d'Interior Vulneració
26/06/2013 Departament d'Interior Seguiment finalitzat