Resolució
Q-00878/2012 Disconformitat amb el retard en l'aplicació d'un tractament hormonal que es va prescriure a un infant

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Problemes de salut i/o discapacitat en l'infant
Data d'inici 09/02/2012
Data de l'últim moviment 03/04/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Salut Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb el retard en l'aplicació d'un tractament hormonal que es va prescriure al seu fill, que pateix un important retard en el creixement.

Exposa que l'historial de l'infant es va presentar a un comitè de la Seguretat Social per tal que valorés l'aplicació del tractament, el qual va informar-los que havien d'esperar un any. Passat aquest temps, li van fer més radiografies i va tornar a passar el reconeixement mèdic, es va tornar a presentar al comitè, i recentment els han comunicat que han d'esperar sis mesos més.

Contingut

L'Institut Català de la Salut va informar de la resolució desfavorable de la sol·licitud de tractament perquè el Consell Assessor havia valorat que la velocitat de creixement d'aquest infant era la normal per a un nen prepuberal i havia prescrit un seguiment clínic.

En vista d'aquesta informació, el Síndic no va apreciar una actuació irregular, ja que la denegació del tractament estava motivada. Això no obstant, el Síndic va observar que el metge endocrinòleg responsable del seguiment del creixement de l'infant havia sol·licitat en dues ocasions l'aplicació del tractament, circumstància que no podia ser menystinguda, atès que si el metge responsable del creixement proposa el tractament, s'ha d'entendre que considera que és necessari. 

Posteriorment la promotora ha informat que en la darrera visita al pediatra endocrinòleg de l'Hospital de la Vall d'Hebron va ser informada que el seu fill havia iniciat el desenvolupament puberal però no havia fet el brot de creixement que hauria evitat l'administració de l'hormona de creixement, motiu pel qual es presentaria la sol·licitud de tractament al Consell Assessor sobre la Utilització Terapèutica de l'Hormona de Creixement i Substàncies Relacionades. 

Així, atès que el facultatiu responsable del seguiment del fill de la promotora ha sol·licitat al Consell Assessor en tres ocasions en el període d'un any l'administració de l'hormona de creixement, el Síndic suggereix al Departament de Salut que es tinguin en compte aquestes circumstàncies per tal de resoldre de manera àgil la sol·licitud d'administració de l'hormona de creixement al fill de la promotora, a fi que el seu desenvolupament no es vegi afectat.

Tramitació

Data Administració Tràmit

16/02/2012 Institut Català de la Salut Sol·licitud d'informació a l'Administració
07/03/2012 Departament de Salut Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
14/03/2012 Departament de Salut Resolució
07/06/2012 Departament de Salut Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
13/06/2012 Departament de Salut Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
28/01/2013 Departament de Salut Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
30/01/2013 Departament de Salut Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
18/03/2013 Departament de Salut Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
30/05/2013 Departament de Salut Resposta a la resolució pendent d'acceptació
02/04/2014 Departament de Salut No irregularitat
02/04/2014 Institut Català de la Salut No irregularitat
03/04/2014 Departament de Salut Seguiment finalitzat