Resolució
Q-00882/2010 Manca d'actuació de l'Ajuntament de Rubí davant les reclamacions per les molèsties d'una colònia de gats prop d'un centre escolar.

Matèries
Polítiques territorials
Medi ambient
Molèsties o maltractaments d'animals
Data d'inici 25/02/2010
Data de l'últim moviment 02/06/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Rubí Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució
Síndic de Greuges de Rubí Pendent de rebre informació de l'administració

Plantejament

El promotor mostra la seva disconformitat amb les molèsties que ocasiona una colònia de gats per la seva proximitat al centre d'educació infantil i primària (en endavant CEIP) Torre de la Llebre de Rubí. 

La persona interessada indica que ha comunicat a l'Ajuntament aquest cas, ja que ha mostrat la preocupació pel fet que el seu fill, que és alumne d'aquest CEIP, és al·lèrgic a l'epiteli de gat i pateix problemes respiratoris per la presència d'aquests animals.

Contingut

El Síndic recorda que l'Ordenança municipal reguladora de la tinença d'animals estableix a l'article 36 que l'Ajuntament és el responsable del control de les colònies de gats del municipi en tant que formen part de la fauna urbana i, com a tal, se'ls ha de respectar en la manera de viure i, en la mesura que sigui tècnicament possible, se'ls ha de mantenir en l'espai que ocupen. Per tant, recorda que l'Ajuntament ha d'aplicar les mesures següents:

En primer lloc, detecció de la colònia i captura dels exemplars.

En segon lloc, control sanitari inicial, esterilització i marcatge dels exemplars capturats.

I en tercer lloc, manteniment, que comporta l'estudi i la valoració de la necessitat d'aixopluc, alimentació i conservació de la salubritat en l'entorn urbà. L'alimentació la faran al lloc de l'assentament persones físiques prèviament autoritzades que han de seguir els criteris fixats per l'Ajuntament, amb el risc de la revocació de l'autorització i sanció en cas d'incompliment.

El Síndic també indica que el contingut dels informes tècnics no ha permès determinar quina és l'avaluació i el control que fa l'Ajuntament de la colònia i, en concret, quin és el cens dels gats que la conformen i el seguiment del control sanitari, esterilització i marcatge dels exemplars. En aquest sentit, a l'informe de 12 de març de 2010 es fa constar que en les inspeccions realitzades s'han detectat un total d'onze gats.

A més, en un vídeo que el promotor ha facilitat, es detecten diferents gates que podrien estar prenyades i algun gat que sembla estar malalt, la qual cosa posa en dubte la pràctica de l'esterilització i el control sanitari.  

D'altra banda, malgrat que en un dels informes s'advertia que els responsables de la colònia no rebrien l'autorització per alimentar gats de carrer per incompliment de les recomanacions del Servei de Tinença d'Animals, es desconeix quines són les inspeccions i el seguiment que s'ha anat fent sobre aquest afer i quina decisió s'ha adoptat amb relació a les persones físiques encarregades de l'alimentació d'aquests animals.

Per tant, el Síndic demana informació sobre aquestes qüestions. 

Tanmateix, entén que no s'ha de perdre de vista l'existència d'un equipament urbà amb un ús educatiu a pocs metres de la colònia de gats. Equipament que, per les seves característiques, és permeable a l'entrada i l'estada dels gats, afavorides, a més, pel terra de grava i sorra de l'espai obert del centre. Per aquest motiu, aquesta institució formula les reflexions següents:

1. En un centre d'educació infantil cal tenir cura no només del mobiliari i dels espais interiors, sinó també dels espais oberts i de la part exterior més propera al centre i que forma part del seu entorn d'influència.

2. Els infants són el col·lectiu més delicat de la societat i el pati també forma part de l'espai educatiu i de lleure dels alumnes. L'escola és una prolongació de les cases, un lloc on les famílies deixen els seus fills amb la garantia que podran aprendre, viure i conviure. Per aquest motiu, cal garantir la seguretat del centre vers la immissió que prové de l'exterior, de manera que les activitats que es desenvolupen a l'exterior o els usos propers al centre no puguin interferir en les condicions d'higiene, salubritat i seguretat. 

Finalment, el consistori assenyala que el trasllat de les colònies de gats del carrer implica una duplicitat de la colònia. Se suposa això és pel fet que, en tractar-se d'animals territorials, creen forts vincles amb el lloc en què habiten i és difícil reubicar-los, o bé pel fet que, malgrat haver dut a terme tot el procés de reubicació, arriben nous gats a la colònia original que s'ha volgut eliminar. Tanmateix, sigui quin sigui el motiu, el Síndic pensa que el trasllat ha de ser una opció que no s'hauria de descartar. Per tant, si es tenen en compte les manifestacions dels informes tècnics esmentats en què consten les dificultats d'evitar que els gats segueixin rondant i voltant o entrant a l'escola, suggereix estudiar el procés que cal seguir per descoratjar la formació d'una nova colònia a l'antiga ubicació. Així mateix, caldria estudiar els mecanismes que s'han d'instal·lar a la tanca de l'escola per evitar l'entrada dels gats i, per això, contactar amb el Departament d'Educació.

Per tot el que s'ha exposat, el Síndic demana al consistori informació sobre:

1. Si la proposta de requerir als propietaris del solar que el tanquin s'ha materialitzat. D'altra banda, que es confirmi si amb aquest tancament el que es pretén és dificultar l'accés de persones no autoritzades per alimentar la colònia de gats.

2. El cens dels gats que conformen la colònia i quina avaluació i quin seguiment s'han fet del control sanitari, l'esterilització i el marcatge de tots els animals.

3. Quines inspeccions s'han dut a terme i quines decisions s'han adoptat amb relació a les persones autoritzades per alimentar la colònia (com ara la retirada o revocació de les autoritzacions o la imposició d'alguna sanció).

Així també, el Síndic suggereix a l'Ajuntament, d'una banda, que estudiï el trasllat de la colònia i els mecanismes per dificultar l'accés de gats a l'interior del centre; i d'altra banda, que sol·liciti el suport tècnic que el Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona ofereix per a la gestió de les poblacions de gats urbans.

Posteriorment, l'Ajuntament de Rubí ha tramès un informe que dóna compte del trasllat de la colònia de gats de carrer a un refugi. 

En resposta a les reflexions que el Síndic va fer arribar a l'Ajuntament en el seu escrit inicial, l'informe qüestiona si s'ha d'arribar a l'extrem de demanar que el pati de l'escola esdevingui una bombolla estèril, lliure de pol·len, àcars, virus, bacteris, cèl·lules epitelials i de qualsevol altre matèria o microorganisme capaç de provocar una reacció al·lèrgia, grip o refredat. 

Per això, el Síndic ha indicat a l'Ajuntament que cal extremar el zel en la vigilància dels factors que poden comportar riscos; riscos en què, com s'ha posat de manifest en aquest cas a partir de l'informe mèdic aportat pel promotor de la queixa, feien convenient adoptar mesures per poder minimitzar-los. Aquestes mesures són proporcionals a la finalitat perseguida: la d'eliminar, en la mesura que sigui possible, tots aquells factors que puguin contribuir a facilitar l'entrada dels gats al centre escolar, ja sigui per l'existència d'una tanca inadequada o per la presència d'una colònia de gats propera a l'escola.

Fetes aquestes consideracions, el Síndic tanca l'expedient de referència.

Tramitació

Data Administració Tràmit

04/02/2011 Síndic de Greuges de Rubí Resposta a la sol·licitud d'informació de l'Ombudsman
03/03/2011 Ajuntament de Rubí Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
11/04/2011 Ajuntament de Rubí Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
02/06/2011 Ajuntament de Rubí Resolució