La promotora es queixa de la suposada manca d’actuació suficient de l’Ajuntament de Llorenç de Penedès davant les seves reclamacions per les molèsties que ocasiona l’activitat d’un bar.
La interessada continua, hores d’ara, donant comptes de les següents molèsties produïdes bàsicament durant els caps de setmana: soroll de boles de billar i els pals de joc, veus i soroll ambiental, música que segons ells no es correspon amb el que podria considerar-se ambiental, sinó de bars musicals i pudors.
Un cop estudiada la informació feta arribar per l’Ajuntament, s’observa el següent:
- El 3 de setembre de 2008, es concedeix el que es denomina com a llicència de comunicació, però subjecte al compliment de tota una sèrie de requisits dels que en aquell moment no constava la seva incorporació, ni funcionament eficaç.
- Amb posterioritat, l’Ajuntament, i a la vista de les inspeccions fetes pel tècnic municipal, ordena a la propietat el cessament de l’activitat que es reconeix com a bar musical, en tant no es disposi de la llicència preceptiva, fet que podria considerar-se contradictori amb l’atorgament de permís anteriorment esmentat, en constatar-se una activitat real diversa a la demanada.
- El en data 1 de febrer passat, el tècnic municipal emet informe de l’acta de comprovació favorable, en la qual es fa al·lusió a mesuraments sonomètrics fets la matinada del 31 de desembre, com a correctes.
- Malgrat tot això, la promotora de la queixa continua suportant les mateixes molèsties que van donar lloc a les seves reclamacions.
A la vista de tot això, el Síndic fa les següents consideracions:
- Només consta l’afirmació simple de què els mesuraments sonomètrics fets són els correctes. Precisaria conèixer el mètode, condicions i característiques amb que aquests s’han fet, tal com determina la normativa aplicable en aquest àmbit. En qualsevol cas, el Síndic recorda que els mesuraments han de fer-se en les pitjors hores de funcionament possible de l’activitat avaluada.
- No consta que el titular de l’activitat hagi aportat un estudi d’impacte ambiental tal com determina l’article 18 de la Llei 16/2002, de 28 de juny, de protecció contra la contaminació acústica.
- En el cas de les activitats sotmeses a l’annex III i tal com determinen els articles 77 i 78 del reglament de la Llei 3/1998 de la intervenció integral de l’administració ambiental, la certificació tècnica acreditativa que les instal·lacions i l’activitat compleixen els requeriments legals exigibles, han de ser lliurades pel tècnic que hagi dirigit l’execució del projecte si era preceptiva la seva presència o una entitat col·laboradora de l’Administració degudament autoritzada, restant la intervenció tècnica municipal a resultes de que hi hagi discrepància substancial entre les comprovacions municipals i les anteriors certificacions.
En conseqüència, el Síndic recorda el deure legal de complir i fer complir amb la normativa que regula aquesta matèria de tal manera que quant a l’activitat de l’establiment de bar es disposin de les comprovacions abans esmentades i aquelles objectives i executades segons els protocols que figuren en la Llei 16/2002, quant a la contaminació acústica que pugui provocar, de l’estudi d’impacte acústic d’inevitable aportació i si s’escau, es preguin les mesures sancionadores i provisionals que s’escaiguin per tal de cessar en les molèsties que els promotors de la queixa no estiguin obligats a suportar.
Igualment recorda de verificar suficientment les molèsties que per pudors o fums pugui ocasionar un defectuós sistema de renovació de l’ambient del local.