Resolució
Q-00913/2011 Disconformitat d'un intern amb el trasllat de centre penitenciari.

Matèries
Seguretat ciutadana i justícia
Serveis penitenciaris
Data d'inici 18/02/2011
Data de l'últim moviment 17/10/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Justícia Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa, que actualment extingeix condemna al Centre Penitenciari de Brians 2, manifesta la seva disconformitat amb el seu trasllat a aquest centre penitenciari. Segons manifesta, va presentar-se voluntàriament per complir condemna al Centre Penitenciari de Quatre Camins, i posteriorment va ser traslladat a Brians 2. En aquest sentit, la perosna interessada demana poder tornar al Centre de Quatre Camins.

També exposa que li han suspès les comunicacions arran dels informes negatius que va elaborar el cap del Mòdul 4, cosa que representa un obstacle per gaudir de permisos ordinaris.

Contingut

En l'informe tramès per la Direcció General de Règim Penitenciari i Recursos, s'acredita que les comunicacions i les visites de l'intern s'han vist restringides coincidint amb la incoació i l'aplicació de les sancions derivades d'expedients disciplinaris. 

Tanmateix, el Reglament penitenciari assenyala en l'article 3.2 que els drets dels interns només poden ser restringits quan ho disposin les lleis. Així mateix, el paràgraf tercer destaca que la vida a la presó ha de prendre com a referència la vida en llibertat, i que s'han de reduint al màxim els efectes nocius de l'internament. Així, com proclama l'article 4 del mateix text legal, l'activitat penitenciària ha de respectar els drets i els interessos legítims dels interns, no afectats per la condemna. 

D'altra banda, quant al règim sancionador i l'exercici de la potestat disciplinària, l'article 232.3 del Reglament penitenciari proclama que queda prohibida l'aplicació analògica. 

Per tant, no es pot fonamentar que als interns no se'ls permeti dur a terme comunicacions especials pel sol fet d'estar sancionats. 

En efecte, l'article 41.2 del Reglament penitenciari recull que es poden restringir les comunicacions o visites, en relació amb l'article 51 de la Llei orgànica general penitenciària, per raons de seguretat, d'interès del tractament i del bon ordre de l'establiment, i l'article 43 indica, respecte de les comunicacions orals, que per restringir-les es necessita una resolució motivada del director de l'establiment i un informe de la Junta de Tractament. A més, cal donar-ne compte al jutge de vigilància penitenciària o a l'autoritat judicial competent. 

No hi ha cap norma similar respecte de les comunicacions especials. Tanmateix, això no autoritza a privar-les o restringir-les sense més, al·legant exclusivament raons de seguretat o ordre intern. A més, l'article 254 del Reglament penitenciari no recull que el compliment d'una sanció hagi d'anar acompanyada de la restricció d'un dret de comunicació no previst legalment. 

Per tot això, el Síndic suggereix al Departament de Justícia que no es restringeixin de manera automàtica les comunicacions especials dels interns pel fet que compleixin una sanció, atès que l'actual normativa penitència no ho recull de forma explícita.

Tramitació

Data Administració Tràmit

03/03/2011 Direcció General de Règim Penitenciari i Recursos Sol·licitud d'informació a l'Administració
29/03/2011 Direcció General de Règim Penitenciari i Recursos Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
13/04/2011 Departament de Justícia Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
02/08/2011 Departament de Justícia Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
14/09/2011 Departament de Justícia Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
17/10/2011 Departament de Justícia Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei orgànica 1/1979, de 26 de setembre, general penitenciària- BOE.239 (05/10/1979)
Reial decret 190/1996, de 9 de febrer, pel qual s'aprova el Reglament Penitenciari- BOE.40 (15/02/1996)