Resolució
Q-00920/2012 Disconformitat amb el criteri de desempat en el procés de preinscripció escolar que s'aplica en el cas d'alumnat que hagi tingut el pare, la mare, els tutors o els germans escolaritzats al centre

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Preinscripció a l'educació i centres
Data d'inici 13/02/2012
Data de l'últim moviment 16/03/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb el criteri d'atorgar una puntuació de 5 punts a l'alumnat que hagi tingut el pare, la mare, els tutors o els germans escolaritzats al centre. Considera que aquest criteri vulnera el dret a la igualtat de possibilitats en l'elecció de centre.

Contingut

Després d'estudiar aquesta mesura el Síndic ha arribat a les conclusions següents:

1. Aquesta mesura introdueix una discriminació per raó de naixença, prohibida per la Llei d'educació de Catalunya (article 47.7) perquè està mancada d'una justificació objectiva i raonable, en relació amb la finalitat i els efectes de la mesura considerada.

2. Es tracta d'una mesura que no afavoreix l'accés a una educació de qualitat en condicions d'igualtat (article 21 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya) i l'accés en condicions d'igualtat als serveis públics (article 30 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya).

3. Pot tenir efectes negatius en l'equitat i la cohesió social del sistema educatiu, ja que limita la capacitat del sistema per fer efectiva la coresponsabilització de tots els centres en l'escolarització i la integració de tots els col·lectius, tal com preveu el principi rector establert en l'article 2.1 c) de la Llei d'educació de Catalunya.

4. Pot contribuir a reproduir les desigualtats dels grups socials en l'escolarització.

5. Suposa la derogació singular d'un reglament per un acord de govern, amb la qual s'infringeix el principi de jerarquia normativa i s'obvia la participació dels sectors afectats, especialment del Consell Escolar de Catalunya.
 
Per totes aquestes raons, el Síndic ha suggerit al Departament d'Ensenyament que suprimeixi aquest nou criteri complementari per resoldre situacions d'empat en el procés de preinscripció i matrícula de l'alumnat als centres educatius per al curs 2011-2012.

Tramitació

Data Administració Tràmit

16/03/2012 Departament d'Ensenyament Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 12/2009, del 10 de juliol, d'educació - DOGC.5422 (16/07/2009)

Expedients Relacionats

AO-00419/2011