Resolució
Q-00922/2011 Disconformitat amb la gestió del poliesportiu de la urbanització Les Ferreres, de Tordera

Matèries
Polítiques territorials
Urbanisme i habitatge
Altres
Data d'inici 22/02/2011
Data de l'últim moviment 14/07/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Tordera Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa, en representació d'una associació de veïns del municipi de Tordera, manifesta la seva disconformitat amb la gestió del poliesportiu de la urbanització Les Ferreres. 

Exposa que el 18 de març de 2006 aquesta associació de veïns i l'Ajuntament de Tordera van signar un conveni, segons el qual l'associació es comprometia a mantenir la zona d'equipaments del poliesportiu com a propietat de tots els parcel·listes, els quals, sense excepció, tindrien dret a utilitzar-lo. 

Tot i això, el promotor indica que s'ha cedit la gestió del poliesportiu a una altra associació de veïns, la qual ha restringit l'entrada als parcel·listes que siguin socis del local social i paguin l'abonament. L'associació de veïns s'ha queixat d'aquest fet a l'ajuntament de Tordera, sense que fins avui n'hagi rebut resposta.

Contingut

L'Ajuntament de Tordera informa que a causa del clima d'enfrontaments i de tensió entre les dues associacions de veïns actua amb prudència i ha posposat una solució al problema denunciat. En aquest sentit, el Síndic recorda que la contractació del sector públic s'ha d'ajustar als principis de llibertat d'accés a les licitacions, publicitat i transparència dels procediments, no-discriminació i igualtat de tractament entre els candidats. L'aplicació d'aquests principis al contracte de gestió del local social, que és de titularitat municipal, pot servir per solucionar el problema plantejat en la queixa.

Altrament, la gestió indirecta d'un servei de titularitat municipal és una opció plenament legítima quan es considera que és la millor fórmula per prestar el servei. Amb tot, el fet que una empresa concessionària o una associació gestioni unes instal·lacions esportives públiques no comporta que el servei deixi de ser de titularitat municipal. En aquests casos, els ajuntaments no poden ser aliens a les condicions de prestació del servei a les instal·lacions municipals, les quals, almenys en els aspectes essencials, han de tenir l'aprovació municipal.

D'acord amb el que estableix l'article 159 del Reglament d'obres, activitats i serveis dels ens locals, aprovat pel Decret 179/1995, de 13 de juny, la implantació d'un servei local s'ha d'instrumentar mitjançant una memòria justificativa, un projecte d'establiment i un reglament que estableixi el règim jurídic de la prestació. El projecte d'establiment i prestació del servei ha de contenir, entre altres aspectes, el règim estatutari dels usuaris del servei. I aquest projecte l'ha d'aprovar el ple de l'ajuntament quan acorda l'establiment del servei. Per tant, a banda de les condicions de prestació del servei determinades en el plec de condicions de la concessió, són els ajuntaments, i no els concessionaris, els que han de fixar les condicions d'accés o d'expulsió dels usuaris i els que n'han de controlar l'aplicació.

Per tot això, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de Tordera que valori la possibilitat de regularitzar la gestió d'aquest servei, mitjançant el contracte corresponent amb aplicació dels principis de llibertat d'accés a les licitacions, publicitat i transparència dels procediments, no-discriminació i igualtat de tractament entre els candidats, i que reguli mitjançant un reglament el règim jurídic de la prestació del serveis.

Tramitació

Data Administració Tràmit

01/03/2011 Ajuntament de Tordera Sol·licitud d'informació a l'Administració
18/04/2011 Ajuntament de Tordera Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
28/06/2011 Ajuntament de Tordera Reiteració posterior a la primera
14/09/2011 Ajuntament de Tordera Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
14/02/2012 Ajuntament de Tordera Resolució
14/07/2014 Ajuntament de Tordera Seguiment finalitzat

Expedients Relacionats

Q-07425/2013